Únorové pranostiky předpovídají „Únorová voda – pro pole škoda,“ nebo také „Teplý únor – studené jaro, teplé léto“
30. 1. 2025 Ostatní
Některé únorové pranostiky se dochovaly dodnes a jsou často zmiňované. Stále nás fascinují svou poetikou i hlubokým propojením s přírodou. Máme pro vás další dávku lidových moudrostí.
Únorové pranostiky
Naši předkové si po staletí všímali přírodních jevů a podle nich vytvářeli pranostiky – lidové moudrosti, které měly pomoci předpovědět budoucí počasí či úrodu.
Únor je měsíc plný proměnlivého počasí, které často rozhoduje o tom, jaké bude nadcházející jaro a hospodaření během roku.
I když dnes máme k dispozici moderní meteorologické přístroje a satelitní technologie, pranostiky mají své kouzlo. Připomínají nám, jak důležité je naslouchat přírodě a respektovat její rytmus. Navíc nám poskytují možnost nahlédnout do minulosti a pochopit, jak naši předkové vnímali svět kolem sebe.
Mohlo by vás zajímat
Známé únorové pranostiky
„Únor bílý, pole sílí.“ Tato pranostika naznačuje, že dostatek sněhu v únoru je příslibem dobré úrody. Sníh chrání půdu před promrznutím a zároveň ji obohacuje o vláhu, což je pro zemědělce velmi důležité.
„Když v únoru mráz ostro drží, to dlouho již nepodrží.“ Lidová moudrost předpokládá, že silné únorové mrazy mohou naznačovat, že zima se blíží ke konci a brzy přijde jaro.
„Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.“ Proměnlivé únorové počasí, kdy se střídají mráz a obleva, může znamenat, že zima se protáhne až do března. „Je-li únor mírný ve své moci, připílí s mrazem březen i v noci.“ Nebo také: „Jestli v únoru se mušky mlely, zjara rády umírají včely.“
„Únorová voda – pro pole škoda.“ Pokud je únor teplý a deštivý, pole se mohou podmáčet a na jaře hrozí horší podmínky pro růst plodin.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Únor jako předzvěst jara
I když bývá únor často spojován s mrazivým počasím, je zároveň měsícem, kdy si příroda pomalu připravuje půdu pro příchod jara. Světlo začíná přibývat, sníh na horách taje a někdy je dokonce už vidět, jak se příroda pomalu probouzí. Lidé slaví masopust a užívají si dobrých jídel před tím, než přijde půst.
„Teplý únor – studené jaro, teplé léto,“ říká další z pranostik a minulá léta tomu dávají za pravdu.
Významným dnem je také druhého února, o kterém se říká: „Bouří-li a sněží na Hromnice, bývá jaro blízko velice.“ „Je-li na Hromnice zataženo, sedlákovi je zpomoženo.“ „Jestli na Hromnice mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.“ A nesmíme zapomenout ani na známé: „Na Hromnice o hodinu více.“ Vypovídá o tom, že den je o hodinu delší než v době zimního slunovratu, což bývá 21. prosince.
„Když na Dorotu svítí slunce, ponesou hodně slepice,“ tvrdí pranostika o svátku 6. února (podle starších církevních kalendářů).
„Na svatého Valentýnka sej přísadu do záhonka,“ říká pranostika o 14. únoru a my přemýšlíme, co všechno bude potřeba zařídit na jarní výsevy.
„Na svatého Matěje lidské srdce okřeje, slunce pozře závěje, nad polem si skřivan zapěje.“ 24. února o sobě jaro pomalu dává vědět.
Náš tip: V únoru je období masopustu a chystají se třeba koblihy. Připravte si je třeba v jednoduchém a rychlém provedení podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více