Poctivá uzená polévka: Uzená vepřová žebra je třeba dostatečně dlouho vařit a nesolit, další rozměr chuti dodá zelenina
12. 2. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na výbornou poctivou uzenou polévku? Potřebujete na ni hlavně dobrý vývar. Zjistěte, jestli ji solit a co dalšího do ní dát, abyste si pochutnali.
Poctivá uzená polévka
Uzená polévka je jedním z těch pokrmů, které dokážou zahřát nejen tělo, ale i duši. Proto si ji rádi chystáme v zimě. Její charakteristická vůně a hluboká chuť jsou důkazem, že tradiční kuchyně stále má své pevné místo v našich domácnostech. Jak ale připravit poctivou uzenou polévku tak, aby byla skutečně dokonalá? Poradíme, na co si dát pozor.
Jaké maso se hodí na uzenou polévku
Klíčem k výborné chuti je vývar z masa s kostí. Skvěle se hodí především uzená žebra. Díky kosti polévka získá bohatost a intenzivní chuť. Pokud použijeme jen uzené maso bez kosti, polévka může být chuťově méně výrazná.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit uzené kosti na polévku
Uzené maso je slané a jeho intenzivní chuť se během vaření uvolňuje do vývaru. Pokud chceme využít celé jeho aroma, musíme počítat s jeho větší slaností. Polévku pak někdy dokonce není potřeba dosolovat. Někomu to nevyhovuje a uzené předem oplachuje. Maso je třeba dát vařit do studené vody pomalu a na mírném plameni – ideálně alespoň 2 hodiny. Dlouhé a pozvolné vaření zajistí, že polévka získá plnou chuť a maso bude krásně měkké.
Čím dochutit uzenou polévku
Uzené maso dodá polévce výraznou chuť, proto není třeba přehánět to se solí. Přidat můžeme bobkový list, nové koření a černý pepř. Když chceme dodat polévce lehce nasládlý podtón, můžeme přidat mrkev. Proto v ní bývá velmi často. Někdo přidává i celer či petržel.
Čím zahustit uzenou polévku
Každý má svou oblíbenou variantu uzené polévky, ale obvykle se do vývaru přidává právě ještě kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer). Na zahuštění se dají využít brambory, které také příjemně zasytí. Další variantou pro vydatnější verzi polévky je rýže, případně kroupy. Právě bez nich si řada strávníků tuto polévku nedokáže představit. Zasytí, ale lepší je kroupy předem namočit, aby byly stravitelnější.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě uzené polévky
-
Slanost – uzené maso je samo o sobě slané, proto polévku solíme až na závěr.
-
Přebytečný tuk – pokud chceme méně tučnou variantu, po vychladnutí můžeme sebrat přebytečný tuk z povrchu vývaru.
-
Příliš krátké vaření – vývar z uzeného potřebuje čas, aby získal plnou chuť. Obzvlášť pokud ho vaříme z kostí. Při příliš krátkém vaření nebude dostatečně výrazný.
-
Přemíra koření – méně je někdy více. Uzená chuť je sama o sobě intenzivní, proto stačí základní koření a bylinky. Na ochucení pak můžeme sáhnout po česneku a majoránce, obojí vkládáme až na závěr.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak připravit poctivou uzenou polévku
Na polévku budete potřebovat: 1 kg uzených vepřových žeber, 2 mrkve, 1 petržel, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 kuličky nového koření, sůl a kroupy
Jak na to? Včas namočte kroupy. Do hrnce s vodou vložte uzená žebra, mrkev, celý česnek, nové koření, cibuli nakrájenou na větší kusy a petržel. Vařte alespoň dvě hodiny. Pak vše vyndejte, maso oberte, pokrájejte, zeleninu pokrájejte a vložte zpátky do vývaru.
Zatímco se vývar vaří, uvařte zvlášť předem namočené kroupy, které pak slijte a dejte do vývaru. Uzenou polévku nakonec dosolte dle chuti.
Náš tip: Připravte si uzenou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více