Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vydrží vajíčková pomazánka? Záleží na čerstvosti surovin, lžička oblíbené ingredience trvanlivost prodlouží
Zdroj: toprecepty.cz

Máte doma hodně vykoledovaných vajíček? Hodí se třeba do výborné pomazánky. Je ale důležité vědět, jak dlouho vajíčková pomazánka vydrží, abychom si nepřivodili zbytečné zdravotní komplikace.

Vajíčková pomazánka 

Vajíčková pomazánka je oblíbená klasika, která se na českých stolech objevuje celoročně, ale nejvíc si ji vychutnáváme právě po Velikonocích. Po svátečním koledování, nebo když si zkrátka jen chceme ozdobit vařená vajíčka pro radost, jich pak máme dostatek ke spotřebování.

A právě to je příležitost pro rychlou, chutnou a úspornou pomazánku. Kolik dnů ji můžeme uchovávat, aby byla ještě bezpečná ke konzumaci?

Jak dlouho vydrží vajíčková pomazánka?

Vajíčková pomazánka obvykle vydrží v lednici 3 až 4 dny, pokud je správně uchovaná. A to je právě problém vajíčkové pomazánky z vykoledovaných vajíček, u kterých nevíme, jak byla skladována. V tomto případě se vyplatí sníst pomazánku co nejdříve.

Obecně můžeme zmínit hlavní faktory, které ovlivňují její trvanlivost:

  • Základem je dodržení hygieny při přípravě, ať už se to týká nádobí či rukou.
  • Důležitá je také čerstvost použitých surovin, zvlášť vajec a majonézy.
  • Nezanedbatelné je i správné skladování. Vaječnou pomazánku skladujeme v dobře uzavřené nádobě, ideálně skleněné, v lednici do 5 °C.

Co udělat, aby vajíčková pomazánka vydržela déle?

Pro mírně delší trvanlivost můžeme přidat lžičku hořčice nebo citronovou šťávu. Pomazánku uchováváme, jak jsme psali výše, ve spodní části lednice, kde je teplota nejnižší. Odebíráme ji vždy čistou lžicí. Připravíme jen takové množství, u kterého si jsme jisti, že spotřebujeme. 

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak poznat zkaženou vajíčkovou pomazánku?

To, že je pomazánka zkažená, můžeme poznat hned podle několika varovných signálů. Pokud pomazánka zapáchá nakysle nebo voní podivně, raději ji nejíme. Trocha tekutiny není problém, ale výrazně vodnatá struktura může být známkou zkažení. Znakem je i jiná chuť, pak je lepší neriskovat.

Je možné vajíčkovou pomazánku zamrazit?

Vajíčková pomazánka není vhodná k zamrazení. Vejce i majonéza po rozmražení totiž mění strukturu, to může vést k nepříjemné konzistenci a špatné chuti.

Náš tip: Připravit si vajíčkovou pomazánku můžete podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli