Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malé koláčky s nějakou lahodnou náplní miluje snad každý. Připravují se na svatby, různé slavnosti či třeba narozeninové oslavy. Ty tradiční staročeské se dělávaly z kynutého těsta. Víte ale, že podobně dobré uděláte z jednoduchého tvarohového těsta? Takové zvládnou připravit i ti, kteří s pečením nemají velké zkušenosti.

Koláčky jako na posvícení

Drobné koláčky či šátečky jsou dokonalým sladkým pohoštěním s kouzlem starých časů. Jde o typické pečivo z dob minulých, které se obvykle peklo z kynutého těsta s droždím. To je trochu náročnější na přípravu, a ne každý si na ně troufne.

Navíc kynutí zabere poměrně dost času, pokud tedy potřebujete moučník připravit rychle třeba pro nečekanou návštěvu, není to úplně nejlepší volba. 

Z tvarohové těsta

Vynikající koláčky, které budou chutnat jako ty od babičky, snadno zvládnete upéct i z mnohem méně náročného těsta, a to z těsta tvarohového. Podobné těsto se používá na taštičky, ale můžete z něj udělat i šátečky připomínající malé vázané koláčky. Příprava takového těsta je velmi jednoduchá, potřebujete na něj jen tři ingredience a stačí si odvážit jen mouku.

Zbylé suroviny není nutné vážit – vezmete zkrátka jen jedno máslo a jeden tvaroh. Máslo můžete nahradit Herou nebo jiným podobným tukem, nicméně s máslem jsou koláčky lahodnější. Tvaroh vybírejte ten v kostce, podobně jako do knedlíků, neboť není tak tekutý, dobře se s ním pracuje, těsto lépe drží tvar a není mazlavé, což se může stát u tekutého tvarohu z vaničky. 

Mohou být sladké i slané

Do šátečků lze dát jakoukoliv náplň. Ideální je klasická koláčová či buchtová, tedy povidla, ale klidně je můžete vyměnit i za nějakou méně tekutou marmeládu. Ti, kteří si opravdu potrpí na tvaroh, do nich mohou dát tvarohovou náplň s rozinkami, vhodné jsou rovněž další koláčové náplně, jako je třeba maková, ořechová či pudinková.

A pokud sladké moc nemusíte, můžete si tyto šátečky udělat i naslano, např. sýrem, zeleninou, rajčaty a šunkou nebo zelím se slaninou. 

Jak na rychlé tvarohové šátečky?

Jestliže zvolíte klasické sladké koláčky, nezapomeňte je po upečení ještě potřít máslem smíchaným s rumem, budou nádherně vonět a ještě je to víc chuťově přiblíží tradičnímu staročeskému pečivu. A jak tedy tvarohové koláčky uděláte? 

Budete potřebovat: 250 g másla (nebo Hery), 250 g tvarohu v kostce, 250 g hladké mouky, povidla (nebo jiná náplň podle chuti), 1 vejce (na potření), máslo na potření, rum a moučkový cukr na finální dochucení

  1. Troubu předehřejte na 160-170 °C. Hladkou mouku prosejte do mísy. Přidejte tvaroh a máslo nakrájené na kostičky. Ze surovin vypracujte hladké těsto, které na lehce pomoučněné ploše ihned vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm a rádýlkem z něj vykrájejte čtverce o velikosti asi 5x5 cm.
  2. Do středu každého čtverce dejte malou lžičku povidel (nebo jiné náplně) a zabalte jako šáteček. Naplněné koláčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15 minut.
  3. Upečené koláčky ihned potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, aby koláčky zůstaly déle vláčné. Na závěr je obalte v moučkovém cukru, nebo je jen pocukrujte.

Recepty k tomuto článku