Bábovka
Klasická olejová bábovka je oblíbená pro svou jednoduchou přípravu již po celé generace. Dle chuti ji můžete vylepšit obarvením části těsta kakaem nebo přidat ořechy, sušené ovoce či rozinky namočené v rumu.
Suroviny pro 1 kus
1 hrnek = 250 ml
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 799 kJ / 4 254 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,29 g |
Tuky | 154,56 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 785 mg |
Sodík | 418 mg |
Sůl | 1,24 g |
Sacharidy | 628,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) smícháme v misce. Můžeme vmíchat nasekané ořechy.
Krok 3: Zhruba 2/3 těsta vlijeme do připravené formy.
Krok 4: Do zbylé 1/3 přidáme kakao a promícháme. Rovnoměrně nalijeme na světlé těsto.
Krok 5: Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 30-40 minut. Správné propečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle. Po vytažení musí zůstat špejle suchá, bez zbytků těsta.
Zveřejněno 1. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkAV
Moje poznámka
Bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkAV
Nejnovější recepty
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 2 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 4 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 9 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 21 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno 20. 10. 2025 14:05:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 28 sekundami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 4 minutami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 22 minutami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 32 minutami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 2 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 3 hodinami
Salámová rychlá pomazánka
DavidVolvo před 3 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 4 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho se peče bábovka,
jak dlouho péct babovku,
na kolik stupnu pect babovku,
na kolik stupnu se pece babovka,
na kolik se peče bábovka,
na kolik péct bábovku,
bábovka,
jak péct bábovku,
recept na bábovku,
jak dlouho pečeme babovku,
na kolik stupňů pečeme bábovku,
jak upéct bábovku,
jak se peče bábovka,
pečení bábovky,
na kolik peceme babovku,
babovka na kolik stupnu,
jak se dlouho peče bábovka,
olejová bábovka,
hrnková bábovka,
bábovka kolik stupňů
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krystal,
olej,
vejce,
mléko,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
ořechy vlašské,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (15)
Bábovka s proužkem
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Receptík vychází do malé, nebo větší bábovkové formy?
Možná se zdá, že jsou to detaily, ale myslím, že docela důležité