Kvásková focaccia

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 0 názorů

Suroviny

Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky
- všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8-10 hodin kynout
Dále:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2-3 stroužky česneku
hrubá sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do olivovým olejem vytřené mísy a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

  2. Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.

  3. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které pozapichujeme hluboko do těsta focaccie. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit malými rajčátky, které do těsta vtlačíme. V misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C) dozlatova, cca 25-35 minut.

Poznámka

Těsto na foccacciu je úžasné v tom, že ho můžete připravit a upéct třeba ještě tentýž den, kdy ho necháte přibližně 2-3 hodiny dokynout v teple místnosti. Dvakrát ho během té doby popřekládáte a pak dotvarujete na plechu.

Můžete ho rozkvasit a uložit do lednice přes noc, jako je popsáno výše. A výborná je i focaccia bez rozkvasu, kdy všechny suroviny smícháme najednou dohromady (kvásku můžeme dát 30 g), po hodině kynutí v teple a jednom kole překládání těsto dobře uzavřeme a uložíme do lednice na 2-4 dny, kdy bude připraveno k použití a na plechu dokyne během hodiny.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvásková focaccia

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: kvaskova foccacia

Zapomněl/a jsem heslo