

Domácí polévka z krůtích krků a žaludků s drobenkou
Suroviny
- 2 krůtí krky
- 200 g krůtích žaludků
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 6 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- špetka kari koření (nebo muškatového květu )
- + 160 g hrubé mouky
- 2 vejce
- voda
- sůl na zavářku
Postup přípravy receptu
Krůtí krky a žaludky dobře opláchneme a vložíme do většího hrnce (nebo do tlakového hrnce). Zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit společně s cibuli, česnekem a kořením.
Po 20 minutách přidáme očištěnou zeleninu a ještě dalších 20 minut vaříme. Mezitím si z vajec, vody, soli a mouky uděláme těsto na drobení do polévky.
Do mističky dáme hrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a uděláme si tužší těsto, necháme malinko oschnout a pak jej nastrouháme na slzičkovém struhadle.
Vývar pak přecedíme.
Maso z krků obereme, žaludky a zeleninu pokrájíme nadrobno. Zavaříme drobení nebo jinou zavářku, dochutíme solí, kari kořením nebo špetkou muškátového květu a pepřem. Polévku na talíři zdobíme petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Polévek je tu hodně, tak jsem přidala ještě jednu pro začátečníky podle receptu naší babičky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí polévka z krůtích krků a žaludků s drobenkou
-
i my měli velmi často drobení v polévce
a o této polévce vůbec nepochybuji
-
to je jak od mamky, hlavne ty "nudle" z tohoto testa jsem vzdycky milovala. jinak vyvar ne jedna z oblibenych polivek, velkej bod, diky za pripomenuti
-
nofrona: díky Nofronko
-
Připomíná mi to polévku od babičky, hlavně to strouhání
-
Eliška: podle babiččiny kuchařky a i zde na netu se vaří krůtí droby v tlakovém hrnci se vaří jen 15-20 minut a jsou měkkounké, krásně, když se kouknu na recepty na netu, je tam udávána doba i kratší? Ale toto je uvařeno a vše vyzkoušeno, jak v tlakovém hrnci, tak po dobu vaření na elektrickém sporáku 40-50 minut vařím je tak přes 42 let, ale pcohopitelně Vy si vařte vše, vývar, jak dlouho chcete, proč ne
V kuchařkách babiček se uvadí toto:
" vaříme krky a drůbky doměkka ", /doba se zde ale neuvádí/... a pak se pokračuje postup dál.... -
Já bych kvůli síle a chuti vývaru vařila určitě déle. A zvlášť v receptu, který je určen začátečníkům, by základní postupy měly být správně.
-
Bibinka: to rizoto mne napadlo, až když jsem zjjistila, kolik masa jsem pak měla, tak příště a díky
-
Sylva01: v papináku to je měkké za 15 minut, vařením to bylo měkké, jak píši / může být i celkem 45 minut/
-
Polívka z krůtích krků patří k našim nej! polívkám
Zmiňovaných 40minut varu (20+20) ale určitě nebude stačit k tomu, aby bylo maso měkké. -
mnaaam
-
Ivčo, tuhle polévku dělám docela často, je výborná a za ní následuje hned rizoto z obraných vyvařených krků a dokonce tu oba recepty jak na polévku, tak na rizoto mám
; Dávám ti 4.bod
-
Tohle strouhání naše babi používala do polévek často