Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový koláč

Tento výborný koláč snadno připravíte z kynutého těsta, na které pokladete čerstvé borůvky a vše bohatě posypete drobenkou. Pak už jen stačí počkat, až se koláč upeče, drobenka zezlátne a můžete si ho vychutnat s šálkem dobré kávy.

Hodnocení receptu je 4,9 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

velký plech 45 × 35 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 545 kJ /
3 237 kcal
Bílkoviny81,01 g
Tuky96,85 g
Vláknina16,84 g
Cholesterol 536 mg
Sodík 477 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy502,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme. Část odlijeme, přidáme trochu cukru, kvasnice a umícháme kvásek, který necháme v teple vzejít. Krok 2: Do mísy dáme mouku, cukr, vlažnou rozpuštěnou Heru, trochu soli, vejce, vlažné mléko, vzešlý kvásek a důkladně promícháme. Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem, těsto na něj vylijeme a rozprostřeme po celém plechu. Necháme asi 30 minut přikryté utěrkou kynout. Krok 4: Mezitím připravíme z másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Vše smícháme a rozmělněním v prstech rozdrobíme. Krok 5: Včas zapneme troubu nahřívat na 180 °C. Krok 6: Po vykynutí urovnáme na těsto čerstvé borůvky a posypeme drobenkou. Krok 7: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut než okraje zezlátnou.

TIP: Recepty na dobroty z borůvek

Zveřejněno 16. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6Ox

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6Ox

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (55)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Škoda, že jste k údaji: 1 plech, nenapsala rozměry toho plechu. Děkuji.

kveta.ponikelska@seznam.cz: určitě v zimě je používám i třeba rybíz a nemám problém;-)

Dají se použít Mražené borůvky?

Zkusili jsme upéct a na mě je buchta dost suchá, příště by to chtělo tvaroh nebo puding. Vyskočila mi pěkně ale je to suché těsto. Taky mi vadí neuvedení poměru k drobence...
Jinak se a těstem pracuje dobře.

Veronika 1. 8. 2016 20:07
takže naprosto dokonalý rychlí a moc dobrý recept děkuji :yes:

Řezáčová Ludmila 3. 7. 2016 10:14
Kynutý je kynutý. Peču téměř stejný a vždy je to záležitost půl dne. A pokud se ještě ozdobí kopečkem šlehačky, je to ňamka náramná. ;-)

Před 5ti minutami jsem vytáhla z trouby a půl plechu je pryč:yes:Je to super mnamka a to jsem použila borůvky ze Šumavy mražené.:-)Díky za super receptík.:yes:

Peču poněkolikáté a vždy je plech fuč :-p

Super recept :yes: už peču poněkolikráté,mňam!:-p

A dají se kanadské borůvky také konzervovat - kompot...

bobzbrd: Když sjedeš na komentáře dolů, tak tam píše Bibinka o kanadských borůvkách ;-);-);-);-)

Zkoušel to někdo z kanadských borůvek?
Děkuji za rychlou odpověď!

Je LUXUSNÍ!! :-) DÍKY!:-p

Už se peče a těším se na něj :-)

Zrovna mam kolac v troube tak jsem zvedava jak to dopadne. Pouzila jsem mrazene lesni plody tak uvidime. :-)

Hmmm, tak tento koláč u nás jednoznačně vede :yes: Přidávám fotku svého dílka, i když jsem místo borůvek použila švestky, snad to nebude moc kompromitovat s názvem :-D :yes:

Hmmm, tak tento koláč u nás jednoznačně vede :yes: Přidávám fotku svého dílka, i když jsem místo borůvek použila švestky, snad to nebude moc kompromitovat s názvem :-D :yes:

zrovna na tenhle máme chut:-pboruvky manžel zrovna otrhal tak jdu na nej:-D posílám bodík č.18;-):yes::yes:

Chutná stejně tak,jak vypadá-báječně :-)Posílám 17. bodík :-K

Starý militarista 10. 12. 2010 16:29
Dámy! Podle návodu jsem zdařile uhňácal těsto ve svém novém kuchyňském robotu,navršil borůvky,zasypal drobenkou a napjatě čekám,co z trouby vytáhnu. Recept se mi zdá jasně pochopitelný,jen pro naprosté diletanty mého typu by neškodilo doplnit pár detailů,jako třeba že na pekáč lze položit papír na pečení a ten že se nemusí mastit,obruba,která zůstane nepokryta borůvkami že se naopak namastit má,troubu že je nutno vyhřát na 175 stupňů a péci že se má zhruba půl hodinu,než je rantl \"zlatavý\". To vše jsem musel shánět u známé kuchařky,doufám,že to klapne!!

Právě jsem ochutnala koláč upečený podle tohoto receptu a je VYNIKAJÍCÍ:-)

Dnes jsem pekla podle tohoto receptu, dala jsem kompotované švestky a hodně drobenky. Pochutnávámwe si právě teď, ještě je koláč vlahý. Doporučuju všem.

Výborná borůvková "placička" .... kynuté lité těsto podle tohoto receptu je vynikající. Zasloužený bodík !!!!!:-K

Bože, jak já slintám:-p zítra jdu na borůvky a upeču tento moučník:-K

Tématické fráze:
borůvkový koláč, borůvkový koláč recept, koláč s borůvkami, borůvkové koláče, koláč borůvkový, recept na borůvkový koláč, borůvkoví koláč, posypka na kolac, boruvkový koláč s posýpkou, borůvkový, recept borůvkový koláč, vynikající borůvkový koláč, recepty boruvkovy kolac, borůvkový koláč sušené droždí, borůvkový moučník, borůvkové moučníky, posipka na kolac, boruvky kolac, top recepty boruvkový koláč, borůvkové recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, tuk hera, mléko, droždí čerstvé, vejce, sůl, borůvky, máslo, cukr krupice, mouka hrubá

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu