Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 573 kJ / 2 527 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,78 g |
| Tuky | 71,04 g |
| Vláknina | 17,47 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 398,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Krok 2: Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Krok 3: Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stejně silné i dlouhé prameny.
Krok 4: Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce). Fotopostup je na jedné z fotek u receptu.
Krok 5: Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.
Krok 6: Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).
Zveřejněno 13. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Moje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 14 hodinami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 17 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno 22. 12. 2025 07:15:12
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 11 minutami
Nejlepší marokánky
Terka.Ambrozkova před 11 minutami
Babiččin mazanec
Vlastali před 13 minutami
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
MilanJ před 14 minutami
Vinná klobása trochu jinak
Mech_cz před 24 minutami
Minutkový kuřecí guláš
Mimino před 1 hodinou
Pečená vinná klobása se zelím (z remosky)
Susanna před 2 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Dr. Green před 2 hodinami
Flíčky s tvarohem a jablky
[email protected] před 2 hodinami
Tématické fráze:
slaný věnec,
slaný věnec,
slané věnečky,
slaný mazanec,
slaný kynutý věnec,
adventní věnec ze slaného těsta,
slaný velikonoční věnec,
recepty na slané mazance,
slané těsto adventní věnec,
slané adventní recepty,
velikonoční věnec slaný,
slanný velikonoční věbec,
mazanec slaný,
recept na slany venec,
pekárnománie recepty,
recepty z 13.10.2015,
recept na slaný mazanec,
adventní věnec slané,
velikonoční věnec slaný věnec,
slané věnce
Suroviny:
voda,
olej,
mouka hladká,
sůl,
droždí
Komentáře (18)
Samozřejmě může být i z pevnějšího těsta na vánočku nebo mazanec....přidala jsem ho jako slaný, protože jsem ho ze slaného zkoušela, a protože mi u takového zdobení lidi (bez zkušeností nebo fantazie) často vyčítají chybící suroviny
Talíře už jen dozdobíš zeleninou, popř. podáš nějaký dip v misce. A kdyby ti někde věnec napraskl kvůli náplni, můžeš to místo lehce dozdobit přílohou taky
tejaja: ano, sladce - tento tvar by slušel i tmavohněděmu mazanci