Domácí uzený sýr
Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýru bez příchuti vykouzlíte skvělou pochoutku na oslavu nebo jen tak k televizi.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 502 kJ / 2 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 225,00 g |
Tuky | 150,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 600 mg |
Sodík | 10,00 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 65,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sýr nakrájíme na kostičky 1x1 cm.
Krok 2: Punčochu nastříháme jako rukáv. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem.
Krok 3: Do vytvořené punčochy nasypeme nakrájené kostičky sýru.
Krok 4: Pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle fantazie a pevně zavážeme. Vznikne tak koule. Z 1 kg sýra budou pak koule dvě.
Krok 5: To vše pověsíme do udírny vyhřáté na 50 °C a udíme tak dlouho, až se vše spojí v celistvou hmotu. Potom je hotovo.
Krok 6: Z koule vznikne taková velká kapka. Necháme pověšené vychladnout.
Zveřejněno 15. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Moje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 22 minutami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 15 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 17 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťková polévka I
Ellen1 před 12 minutami
Residential Properties
ResidentialProperties před 20 minutami
Katův šleh po mém
Adams-alena před 32 minutami
Zapečený sýrový květák
BabiEva před 36 minutami
Pomazánka z krabích tyčinek 2
Sahula před 55 minutami
Salát z krabích tyčinek
Sahula před 56 minutami
Surimi salát
Sahula před 1 hodinou
Kedlubny s uzenými kuřecími stehny
Sahula před 1 hodinou
Vepřová játra dušená
Jirkavs před 1 hodinou
Lehký cottage salát
Fitulka před 1 hodinou
Tématické fráze:
uzení sýrů,
jak udit sýr,
domácí uzený sýr,
uzený sýr,
uzený sýr v punčoše,
uzení sýra,
jak vyudit sýr,
recept jak udit syr,
domácí uzený sýr recepty,
jak dlouho udit sýr,
uzeny syr recept,
domaci uzený sýr recept,
uzený domácí sýr,
udíme sýr,
recept na uzený sýr,
recept na domácí uzený sýr,
recepty na uzeni syru,
recepty jak udit syr,
uzený sýr recepty,
v čem udit sýr
Suroviny:
sýr eidam,
šunka,
pepř zelený sterilovaný,
bylinky
Komentáře (41)
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS: