Sachrův dort
Sacherův dort je jedna z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. Jde o čokoládový dort potřený meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální recept je držen v tajnosti, s tímto receptem se ale podobné chuti určitě přiblížíte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 692 kJ / 5 663 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,60 g |
Tuky | 309,11 g |
Vláknina | 26,55 g |
Cholesterol | 2,12 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 600,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Krok 2: Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.
Krok 3: Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.
Krok 4: Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.
Krok 5: Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.
Krok 6: Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).
Krok 7: Pečeme v připravené formě 15 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.
Krok 8: Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.
Krok 9: Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.
Krok 10: Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.
Krok 11: Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.
Krok 12: Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.
Krok 13: Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout do teploty, kdy po ponoření prstu necítíme teplo, průběžně promícháváme.
Krok 14: Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.
Krok 15: Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.
Krok 16: Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.
Zveřejněno 9. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Moje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 6 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 17 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 21 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 14 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 21 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 33 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 1 hodinou
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 1 hodinou
Toskánský bůček
poirotka před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 2 hodinami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 3 hodinami
Tématické fráze:
sachrův dort,
sachr dort,
sachrův dort originál,
sachr dort recept originál,
sachr dort originál,
sachrův dort recept,
recept na sachrův dort,
nejlepší recept na sachr dort,
sachr dort recept,
nejlepší sachrův dort,
originál sachr dort recept,
sachrův dort originál recept,
sachrový dort,
recept na sachr dort,
original sachrův dort,
dort sachr,
sachr dort originál recept,
original sachr dort,
recepty sachrův dort,
top recepty sachruv dorty
Suroviny:
čokoláda hořká,
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr krystal,
mouka polohrubá,
máslo,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
rum,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
máslo
Komentáře (10)
casino:
...a korpus neprokrajujete?
neprokrajuji... u Sachra jsem na originálu bohužel nebyla, ale když jsme si ho dávali v jedné vídeňské kavárně, prokrojený nebyl a tak asi z nostalgie a úcty k té krásné vzpomínce, zůstává i můj sachr neprokrojen
Jsem vám vděčný za poznámku: "Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela..."
Já to, s přestávkami, zkouším desetiletí..., ale je to marnost nad marnost
Chtěl bych mít ty peníze, co jsem za ta leta "vyhodil" za originály, abych měl ty svoje pokusy s čím porovnávat
Dokonce jsem se, z dostupných zdrojů o spotřebě surovin na dorty ve firmě, pokoušel dopočítat poměrů v polevě, ale spočítat se to nedá a nedá
No, ne nadarmo se mluví o dobře utajené receptuře, že
Jakýs takýs výsledků jsem došel při smíchání cukrového rozvaru s čokoládou, ale stejně to nebylo ono.
***
...a korpus neprokrajujete?