Domácí vepřová šunka
Pokud si chcete pochutnat na opravdu poctivé šunce s vysokým obsahem masa, musíte sáhnout hluboko do kapsy, nebo si ji připravit doma. Vřele doporučujeme druhou variantu. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Vložíme do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněteme asi 5 minut. Postupně přisypáváme Pragandu a po troškách přiléváme vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přiléváme až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
Krok 3: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku).
Krok 4: Maso hněteme tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut.
Krok 5: Připravenou nádobu šunkovaru naplníme masem a dobře uzavřeme. Necháme odležet v lednici 24 hodin.
Krok 6: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujeme teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
Krok 7: Ihned po uvaření formu vložíme do studené vody a šokově zchladíme (asi 5-10 minut).
Krok 8: Šunku vyjmeme z formy a necháme dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotové řezy s tvarohovým krémem a ostružinovým přelivem
Přidáno před 3 hodinami
Grilované masovo-zeleninové špízy s bouchaným bramborem
Přidáno před 3 hodinami
Grilované zeleninové placičky
Přidáno před 4 hodinami
Řepné palačinky s tvarohovým krémem a ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Dort zlatá cihla
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička z trouby
Viera19@seznam.cz před 1 hodinou
Džem z červeného rybízu
douver před 2 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z pánve
pesmax před 2 hodinami
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 3 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 4 hodinami
Provensálská vepřová kýta
E. J. K. před 4 hodinami
Staročeský bedlový kuba
NIDEC před 4 hodinami
Zapečené brambory s patizonem
Kohykovci před 5 hodinami
Výborný banana bread
formankovaadel před 8 hodinami
Tvarohová náplň (nádivka)
JanaBerckova před 8 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (116)
https://www.domaci-sunkovar.cz/
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
www.domaci-sunkovar.cz