Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobotní škvarkové pagáče

Voňavé, nadýchané pagáče se škvarky, které se rozplývají na jazyku. Ideální k sobotnímu posezení s rodinou. Připravte je podle následujícího receptu a pochutnejte si na lahodných křupavých bocháncích.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 164 kJ /
6 731 kcal
Bílkoviny134,25 g
Tuky474,46 g
Vláknina20,80 g
Cholesterol 1,36 g
Sodík 7,89 g
Sůl19,38 g
Sacharidy461,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Škvarky pomelieme najemno a dôkladne ich premiešame s masťou, soľou a čiernym korením. Zmes odložíme na teplé miesto, aby zostala mäkká a dobre sa natierala na cesto. Dochutíme výraznejšie – soľ aj korenie musia byť v plnke zreteľne cítiť. Krok 2: Mlieko jemne zohrejeme, aby bolo príjemne teplé. Pridáme cukor a lyžicu múky odobratej z pripraveného množstva, rozdrobíme droždie, premiešame a necháme na teplom mieste približne 30 minút, kým vzíde aktívny kvások. Krok 3: V múke rovnomerne rozmiešame soľ, pridáme pripravený kvások aj ostatné suroviny a vypracujeme hladké, pružné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 60 minút. Krok 4: Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm, ideálne do tvaru obdĺžnika. Povrch rovnomerne natrieme polovicou oškvarkovej hmoty. Krok 5: Cesto potom prekladáme – najskôr na tretiny, následne zhora nadol a zdola nahor a napokon ho preložíme ešte raz ako knihu. Nezáleží na tom, či budú preklady úplne presné, dôležité je vytvoriť vrstvy. Krok 6: Preložené cesto prikryjeme, po pol hodine znovu vyvaľkáme, natrieme zvyškom oškvarkovej hmoty, preložíme, prikryjeme a necháme znovu kysnúť asi 30 minút. Krok 7: Cesto opäť vyvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Nožom na povrchu vytvoríme mriežku a následne vykrajujeme pagáče. Tradične sa robia okrúhle, no môžeme ich krájať aj na štvorce, aby sme nemali žiadny odpad. Krok 8: Predhrejeme rúru na 200 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Pagáče ukladáme na pripravený plech a necháme približne 20–30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry. Krok 9: Pečieme 15–20 minút s ventilátorom. Prvých 5 minút pri teplote 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme dozlatista.

TIP: Jak na domácí škvarky

Zveřejněno 1. 5. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sobotní škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LzOv

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sobotní škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LzOv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborné. Opravdu jako škvarkové croissanty. Děkuji za recept. :yes:

Sachmet.bastet: Som potešená tvojou reakciou. :-K

Nejlepší na světě :-8

gmptop: ja viem...:-K

Díky!:-K

Mně by taky chutnaly, nejen v sobotu:-):yes:

no to jsou úplné škvarkové croissanty - a určitě bych je ocenila nejen v sobotu:-D:yes:

To by mi chutnalo<3:yes:

mika59: aj mne chutili, hlavne také vlažné...:-8

Tématické fráze:
škvarkové pagáče, škvarkové pagáče se smetanou, škvarkové pagáče od babičky, pagáče zakysané smetany, škvarkové pagáčky, škvarkove pagačiky, sobotní menu recepty, recept na sobotu, top recepty skvarkove pagace, recept na škvarkové pagáče, škvarkový croisant, pagace orban rezept, škvarkové pagáčky z s podmáslím, škvarkové pagáče recept, pagáče, recept na škvarkové pagáče z polohrubé mouky a zakysanky, recept na škvarkové pagáčky, pagáče recept, škvarkové preclíky, škvarková pagac

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, cukr, smetana zakysaná, žloutek, sůl, víno bílé, droždí čerstvé, máslo, škvarky, sádlo, sůl, pepř mletý, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]