Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: s přípravou a vařením do 40 minut 4 porce Pro začátečníky 16 názorů

Suroviny

600 g jelitového prejtu s kroupama (polotovar ve střevě na tlačenku)
2 lžíce vepřového sádla
3 lžíce nadrobno nakrájených vepřových škvarků
1 menší nadrobno nakrájená cibule
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička sušené majoránky
sůl
mletý pepř na dochucení
dále budeme potřebovat
640 g sterilovaného zelí (1 velká sklenice)
200 ml vody
1 lžíce sádla
1 menší nadrobno nakrájená cibule
1 lžíce hladké mouky
sůl na dochucení
na osobu 2-3 brambory
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme zelí.

  2. Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme zásmažku. Jakmile cibule s moukou začne zlátnout, odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout. Poté zalijeme 100ml studené vody, promícháme a do vzniklé zásmažkové "kaše" přidáme zelí i s nálevem. Znova promícháme a přikryté pokličkou dusíme na slabém plameni 20 minut. Během dušení občas promícháme a podléváme vodou.

  3. Než budeme mít zelí měkké, dáme do vařící, osolené vody vařit oloupané, na polovinu překrojené brambory. Na osobu počítáme 2 a půl kusu střední velikosti. Po 20-ti minutách ostrým nožem, nebo vidličkou vyzkoušíme, jsou-li brambory měkké. Jestli ano, vodu scedíme.

  4. Mezitím si přichystáme prejt. Do kastrolu na rozehřáté sádlo dáme škvarky. Až začnou malinko pouštět tuk, přidáme cibuli, promícháme a cca 3 minuty smažíme.

  5. Dále přidáme nakrájený prejt, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného míchání ode dna necháme slabým varem prejt rozpustit. Pak přidáme všechno koření, znova promícháme a ještě 5 minut podusíme. Podle chuti přisolíme (prejt je mírně nasládlé chuti) a podáváme společně se zelím a bramborem.

Poznámka

Stejně se dá připravit i jelítkový prejt.

Pokud spěcháme, můžeme vynechat škvarky a cibuli. Je to velice rychlé a chutné jídlo, které zvládne každý začátečník :-)

Když je více času, tak takto podušený prejt dávám ještě na 15-20minut zapéct v sádlem vymazaném pekáčku do předehřáté trouby. Zapečený prejt pak má hezky křupavou kůrčičku.

Pokud se nám nechce dělat zelí, stačí nějaký dobrý, zeleninový salát. Můžeme také podávat s kyselým okurkem a chlebem.

Já k prejtu dělávám zavařené cuketové zelíhttp://www.toprecepty.cz/recept/36298-cuketove-zel...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

  • spagetka spagetka

    clupmi: To je pravda. Viděla jsem v Albertu Kachní krev, jenže po přečtení složení jsem ji vrátila zpátky. Teď se to vyplatí koupit jen u ověřeného řezníka, vidíš, to je dobrý nápad, poptám se tu u našeho. Pokud se mu to povede sehnat, pošle SMS-ku, že to má. Je na něj spolehnutí, co se týče kvality.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    clupmi:Miri a věříš,že se mi po některých polotovarech i stýská;-):-8Ty dnešní"srajdy"se s tím vůbec nedají srovnat:-S
    Do té husí tučnice jsme kolikrát ťukli pár vajíček a jaký byl oběd,nebo večeře:-p

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    spagetka: A jak krásně změní barvu! Ono asi není problém ho udělat doma úplně celý, ale kde vzít vepřovou krev? Kdysi se prodávala v půl kilových konzervách husí a kachní tučnice...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    spagetka:Ladi,díky za koment,hodnocení i prudce jedlou fotku:-KAni nevíš,jakou jsi mi na tohle udělala chuť;-)U nás prejt nebyl od února:-S
    Příjde mi,že ty mužské snad máme naklonované:-D:-DU nás tyto náááhody bývají velice često;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Můj nejdražší při hledání zmrzky večer "náááhodou" vyndal prejt a "náááhodou" ho tam zapomněl vrátit, cháááááááááááááááááááááá :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Protože to dělám téměř stejně (přidávám stroužek česneku, někdy nedávám majoránku, ale oregano), zaujal mě ten muškát, ten nedávám. Takže přidám. A přidám ti bodík hned, fotečku taky ;-);-):-D:-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všem děkuji:-KJsem ráda,že se Vám tento obyčejný recept líbí:-*Je to taková klasika a s těmi škvarky a muškátem je to vážně chutné:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Andulko . Pěkně vymazlený. +bodík 10

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Prejt mám v mrazáku u nás také s klasickým zelím, ale to je náš problém, nevím proč sem lezu tak pozdě:-K pěkně připravené papaní:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • maiva maiva

    To by nám doma opravdu moc chutnalo:-p:-p+:yes:zelí ale klasické:-D

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Po takové dobrotě by se u nás jen zaprášilo, Aničko, máš to krásné a určitě strašně moc dobré:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Aničko, prejt mám doma, takže čeká, máš to krásně připravené, pěkné;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    ... krásně čisté jídlo;-);-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:mám mít dvě,nebo tři:-*:-D:-D

    Děvčata,díky:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tě bůh:-O, to se zas ty kožní řasy pomějou :-D:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: prejt se zelím příprava prejtu husí a kachní krev v konzervě prejt vepřový prejt prejt se zelim a brambory pečený prejt se zelím zeli k prejtu husí prejt pečený prejt se zelím recept prejt recept pečený jelitový prejt recept zapečený prejt se zelím bramborák se škvarky a zelím. jelitovy prejt se zelím pečený prejt s bramborem zelí a prejt vepřový prejt se zelím recepty z prejtu zapečený prejt

Zapomněl/a jsem heslo