Škvarkové pochutnání

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 60 min s kynutím + pečení 30 min 4+ Slané pečivo 4 názory

Suroviny

1/2 kg hladké mouky
2 lžičky cukru
1 droždí
2 dl mléka
1 vejce
1 lžíce vrchem sádla
sůl
30 dkg mletých škvarků + 5 dkg sádla
vejce na potření
kmín, lněné semínko, slunečnicové, sezam na posypání
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
    Do mísy dáme mouku se solí, vejce a sádlo, přilijeme kvásek a dobře zaděláme. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko.
    Dáme kynout na teplé místo.

  2. Mleté škvarky smícháme se sádlem, event. přisolíme. Z těsta rozválíme velkou čtvercovou tenčí placku. Celou ji pomažeme změklou škvarkovou hmotou až do krajů. Rohy čtverce ohneme do středu placky a opět rozválíme. Ještě jednou zopakujeme. Znovu rozválíme na čtverec, pravý okraj ohneme vlevo tak, aby zbyla 1/3 levého těsta, tu pak přehneme vpravo, takže máme tři vrstvy na sobě. Opět rozválíme. Nyní máme obdélník. Naposledy skládáme na třetiny horní a dolní konec a rozválíme.

  3. Ostrým nožem rozkrájíme na čtverce, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo jinými semínky. Přendáme na pečící papír na plechu a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme na 180°C do zlatova. Pozor na to, aby byly čtverce dobře propečené. Pečeme každopádně minimálně 30 min i více.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 260 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové pochutnání

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Jé, já mám také takové vzpomínky. Jako děti jsme s mou sestrou jezdily k jedné babičce do Ražic a ke druhé do Písku. Žily dvě stanice motoráčkem od sebe, takže jsme si mezi nimi pendlovaly podle toho, zda jsme potřebovaly více vesnici nebo město. Vánoční prázdniny jsme dělily na půl Ražice, půl Písek. Do Ražic jsme dorazily na Hod Boží, a ikdyž babička od rána topila v malých Kaborkách, zvedla se teplota maximálně na 10°C. V protějším koutě, kde stála velká bílá postel, mohlo být tak 7°C. Do této , žehličkou nahřáté, postele jsme se sestrou zalezly, v mžiku vše vystydlo a vnímaly jsme jen chladné vlhko. Usnuly jsme až ve chvíli, kdy jsme přestaly jektat zuby. Ráno jsem se probudila, na podlaze už zase jinovatka, a v teplotě asi kolem nuly se prostorem linula ta nejúžasnější vůně, která kdy na světě voněla. Byla to vůně babiččiných princezek, které pekla každé Vánoce. Byla to doslova chuťová rapsodie. Vyklouzla jsem z postele, dva kroky po ledové podlaze, popadla jsem ojíněnou misku, a šup zpátky pod peřinu. Na ni jsme postavily misku, hodně blízko obličeji, abychom jen dva prstíčky vystrčily a nenavětraly si zimu. Dodnes si vybavuji tu ledovou vůni.
    A bramborové placky manželovy babičky Růženky, tenoulinkaté, pomazané rozpuštěným sádlem, posypané mákem s cukrem a ztočené do neuvěřitelně tenkých ruliček. Dodnes mě mrzí, že jsem si neřekla o její poměry ingrediencí. I když jsem se hodně přiblížila, takové jako ona, je neudělám. Zdravím.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    janky3: Já se jenom ptala, protože to vypadá na fotce krásně nakynuté před pečením. Kdybych to pekla, tak to nechám po nakrájení určitě nakynout i bez opravy!<3 :-D:-D:-D;-) Já do škvarků přidávám i mletý pepř naučila mě to tchýně, pak to má opravdu skvělou chuť, Její pagáčky ovšem neupeču, ale doteď mám tu skvělou chuť v paměti. Nevím jak je dělala, co do toho ještě přidala, ale neupeču to i když receptík mám. :-(( Nikdy to není ono!

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Díky za upozornění, už jsem to opravila.:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Před pečením už nenecháváte kynout na plechu ?:-? Vypadají báječně!

    Odpovědět

Tématické fráze: dobré recepty z droždí

Zapomněl/a jsem heslo