Suroviny pro 12
plech 43x33 cm
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 35 099 kJ / 8 389 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,40 g |
Tuky | 551,07 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 4,83 g |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 3,65 g |
Sacharidy | 676,94 g |
Postup přípravy
Připravíme 4 ks pečícího papíru, který štětečkem namažeme tekutým máslem a necháme máslo zatuhnout a zchladnout. Těsto mícháme na každé dva pláty zvlášť.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky trochu vyšleháme a přidáme 50 g cukru, šleháme dalších pár minut a přisypeme dalších 50 g cukru. Šleháme dalších deset minut, až se po povytažení metly dělají špičky.
Žloutky rozšleháme, přidáme zbylý cukr a šleháme do husté pěny asi deset minut.
Do ušlehaných bílků postupně jemně stěrkou zapracujeme žloutkovou hmotu a prosátou mouku a přidáme vlahé rozpuštěné máslo (přidávat po lžících, rozsypat po povrchu). Těsto nesmí moc klesnout.
Na plech mokrým hadříkem dáme trochu vody, na vodu dáme papír s natřeným máslem a lžící rovnoměrně rozdělíme těsto. Papír na vodě neklouže. 12 velkých lžic (12 kopečků) těsta stěrkou nebo špachtlí rozetřeme po papíru. Nedáváme víc, nezbylo by na druhé pečení.
Celkem by měly vyjít čtyři pláty těsta. Pečeme na 180-200 stupňů 12 minut, musí se to hlídat. Jak se začne těsto na kraji oddělovat od papíru, je hotovo. Těsto po vytažení z trouby položíme na další papír a ihned sejmeme papír, na kterém se peklo.
Pláty necháme hodinu vychladit, pak se líp natírají krémem. Krok 2: Krém:
Nad páru dáme misku s 6 celými vajíčky, vanilkový cukr a kousek vanilkového lusku. Postupně přidáváme navážený cukr, asi natřikrát. Když přidáváme cukr postupně, je krém při chladnutí a stálém šlehání nadýchanější, jemnější a roste. Takže cukr přidávat postupně! Pomalu ohříváme a stále šleháme metličkou. Připravíme studenou vodu v dřezu, nebo ke sporáku mísu s ledovou vodou. Minutku nastavíme na 20 minut. Vejce a cukr pořád šleháme, až se ohřejí tak, že tam neudržíme prst, trvá to 15-16 minut. Nikam neběháme, jen šleháme. Misku sundáme, ihned dáme do ledové vody a dál šleháme. Jinak se směs srazí u dna od ohřáté misky. Šlehat do zchladnutí směsi. Vezměte si větší misku, žloutky nabývají při šlehání do zchladnutí na objemu.
Nad párou v misce dáme smetanu asi 4 - 6 lžic, přidáme čokoládu a pomalu rozpouštíme. Pak ji necháme 15 minut prochladnout a pomalu za stálého míchání ji přidáváme do žloutkové směsi. Spolu rozšleháme.
Když je důkladně rozmícháno, necháme úplně zchladnout. Nedávat do lednice.
Rozšleháme změklé máslo robotem do pěny (asi deset minut). Otřeme stěrkou od stěn mísy a prošleháme ještě jednou. Počkáme, až bude mít žloutková směs s čokoládou a máslo stejnou teplotu, přidáme čokoládovou směs do másla a důkladně spolu vyšleháme.
Krém v žádném případě nedáváme zatím do lednice. Krok 3: Dokončení:
Pláty rozkrojíme napůl, namažeme krémem, naskládáme na sebe. Poslední plát nemažeme, ale položíme na něj kus pečícícho papíru a dáme na řez desku na krájení a nějaké závaží (já naskládala knihy). Necháme volně, nedáváme do lednice. Za 4 hodiny, nebo ráno, řezy ořežeme do tvaru, jaký chceme, namažeme boky krémem, navrchu uděláme z krému okraj /rantl/. Dáme do lednice na dvě hodinky. Pokud chceme dát jenom polevu, chladíme a zatížíme přímo v lednici. Polevu dáme až ráno. Krok 4: Poleva: Rozpustíme nad párou Ceru, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a za stálého míchaní ji rozpustíme.
Necháme 5 minut zchladit a vybereme řez z lednice. Do rantlu z krému nalijeme lžící polevu.
Krém okolo se nerozpustí, i když je poleva horká. Stačí tenká vrstva, aby se řez dobře krájel. Krok 5: Před podáváním vybereme minimálně hodinku předtím z lednice. Krájíme horkým nožem. Pokud máte studenou spížku, tak do lednice ani nemusí. Stačí plastová krabice s víčkem.
Zveřejněno 21. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Doboška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D4Lq
Moje poznámka
Doboška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D4Lq
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 1 hodinou
Kedlubnová polévka
Přidáno před 11 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 23 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 1 hodinou
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 1 hodinou
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 1 hodinou
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 1 hodinou
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 2 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 2 hodinami
Celerové karbanátky s tofu
Pavlina_na_hrad před 2 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
stepan2012 před 3 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Spidan75 před 3 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
máslo,
cukr vanilkový,
čokoláda,
cukr krystal,
smetana sladká,
lusk vanilkový,
čokoláda hořká,
cera
Komentáře (21)
vůbec se to nechtělo rozpustit, ani nad párou
2.Krém: Navýšila jsem o třetinu i suroviny na krém. Tedy na 6 vajíček. Čokoládu nešlo jen tak rozpustit, musela jsem přidat 6 lžic smetany 12% na vaření. Vajíčka se krásně rozmíchala a ohřála na požadovanou teplotu, za stálého míchání a ihned jsem misku s vajíčky po dovaření ponořila do studené vody, aby mě to nechytlo na misku. Za stálého šlehání jsem to prochladila a vrazila do studené vody ve dřezu a míchala dál. Jak se chladilo a šlehalo, pořád se zvětšoval objem, skoro nestačila miska.
Měla jsem si vzít na vaření vajíček s cukrem větší mísu. Pak už šlo vše hladce. Prokrojila jsem pláty jenom na dvakrát, tedy celkem 6 ks. Mám naplněno a chladí se. Ještě udělám polevu. Krém je tekutější , není tak hutný , jako ten, co mám já v receptu. Určitě doporučuji vymazat pečící papír máslem, jinak se to těsto přilepí. Myslím, že oba recepty jsou použitelné.
Ten můj recept, je pro velmi trvanlivou dobošku, která nemusí do lednice ani v létě! Tento druhý je na rychlejší zbaštění / /smetana/ !
Nemám
No, kdysi jsem zkoušel podle Sandtnerky..., ale tento rcp se zdá být lepší už od pohledu (máslo do piškotu
***
.., a ten PDP do těsta se sněhem jste vymyslela sama, či snad vám někdo poradil?
No a krém...přečti si to, to je originál Doboš, kaštany mi nepřijdou jako dobrý nápad....75% Lindtka....
Dneska dopoledne jsem chutnala, už odleželý
byly to nervy, ale už je upečeno!