
Babiččina rychlá kulajda
Recept ještě nebyl hodnocenSytá smetanová polévka kulajda je známou a klasickou polévkou s houbami a vajíčkem. Voní nejen houbami, ale i koprem, který do ní přidáme až zcela v závěru vaření.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Energie | 525 kJ / 125 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,80 g |
– z toho živočišné bílkoviny | 2,80 g |
– z toho rostlinné bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 11,00 g |
– nasycené | 7,10 g |
– nenasycené | 3,30 g |
–– mononenasycené | 3,00 g |
–– polynenasycené | 0,30 g |
––– omega 3 | 0,10 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 36 mg |
Sodík | 40 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 3,80 g |
– cukry | 3,80 g |
––– laktóza | 3,80 g |
Sytá smetanová polévka kulajda je známou a klasickou polévkou s houbami a vajíčkem. Voní nejen houbami, ale i koprem, který do ní přidáme až zcela v závěru vaření.
Prostý pokrm z mála surovin, to jsou špagety carbonara jemně vonící slaninou, česnekem i bazalkou. Pokud pospícháme s přípravou oběda, jsou pro nás špagety ala carbonara…
Na másle osmahneme cibuli spolu s kořením, zaprášíme moukou, přidáme pokrájená rajčata, chvíli podusíme, zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Omáčku propasírujeme,…
Do pekárny dáme smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli.Zapneme program "těsto" - to trvá 90 minut.V klídku mezi tím vypeckujeme švestky,…
Na oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvilku opékáme.Poprášíme sladkou a uzenou paprikou, hladkou moukou, promícháme a…
Bramborové halušky jsou oblíbené a chutné jídlo ze slovenské kuchyně. Doplnit je můžete brynzou a slaninou nebo zelím a třeba uzeným masem. Halušky jsou levné a rychlé.
Kuřecí prsa okořeníme a potřeme česnekem. Poté je krátce zapečeme v troubě a na talíři přelijeme jemnou hořčičnou smetanovou omáčkou z výpeku. Výbornou přílohou jsou…
Přestože rádi vaříte a experimentujete, občas každý ocení jednoduchý recept z pár základních ingrediencí. Pokud má navíc univerzální využití, tím lépe. Tato žampionová…
Hrášková polévka patří mezi těmi krémovými k velmi oblíbené. Nasládlou chuť hrášku a svěží zelenou barvu milují zejména děti. Doplnit ji můžete například krutónky nebo…
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které cílí na co nejefektivnější zpracování všech jedlých částí zvířete. Výhodou je fakt, že vnitřnosti jsou…
Klasický nedělní oběd, který nám s láskou chystaly babičky i maminky. Brambory zapečené s vepřovými kotletami, zalité smetanou. K dokonalosti už chybí jen nastrouhaný…
Kdo by neznal české buchty plněné tvarohovou, makovou nebo povidlovou nádivkou. Oblíbený moučník můžete podávat i jako sladký oběd. Podrobný rozpis na nádivky vám pomůže…
Klasika české kuchyně - slepice na paprice. Silný a chutný vývar vytvoří lahodnou chuť omáčky, k tomu měkké dietní maso a přílohou může být dobrý knedlík, ale i rýže…
Klasickou kulajdu zná každý, ale co ji pro změnu jednou zkusit uvařit z cukety? Taková polévka bude krásně krémová a k jejímu zahuštění není ani potřeba mouka - stačí…
Na oleji zpěníme cibulku se slaninou, přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, osolíme, podlijeme vínem a dusíme asi 5 minut. V této chvíli vmícháme rajský protlak s…
Fazole namočíme den předem do vody. Druhý den vodu vyměníme, přidáme listy a koření a vaříme do měkka. Při tom houby zalijeme trochou teplé vody.Na másle necháme…
Vepřovou kýtu prokrojíme na plát a přes mikrotenový sáček naklepeme.Plát osolíme opepříme, potřeme hořčicí a poklademe šunkovým salámem.Do misky dáme oloupaná a na…
1 kg tučnějšího bůčku nakrájejte na kousky, promíchejte s divokým kořením (pepř, bobkový list, nové koření) a dejte asi na 1,5 hodiny péct při 200°C.Pak k masu přidejte…
Populární brokolice je mimořádně prospěšná našemu zdraví a je mnoho možností, jak ji v kuchyni využít. Jednou z nich je připravit výborný brokolicový krém, doplněný…
Kuřecí prsa rozkrojíme na stejně velké porce. Porce osolíme a opepříme. Do hrnce dáme rozpustit máslo. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme lehce zpěnit. Vložíme…
Na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím.Nakonec přidám kečup a smetanu a ještě chvilku restuji do zhoustnutí. Podávám s chlebem.
Zdravá hlíva ústřičná v zeleninové omáčce je zase příjemná změna proti běžné klasice. Až vyzkoušíte, zjistíte, že smetanová omáčka hlívě mimořádně sluší a že tuto omáčku…
Okurku omyjeme, osušíme a odkrojíme konce. Škrabkou ji podélně nakrájíme na plátky a ty rozpůlíme. Přidáme sůl a cukr a necháme odležet. Mezitím vymícháme dresing do…
Přidáno před 2 hodinami
Přidáno před 3 hodinami
Přidáno před 17 hodinami
Přidáno 14. 8. 2022 09:47
Přidáno 13. 8. 2022 20:11
Přidáno 13. 8. 2022 17:17