Medové jidáše
Tradiční velikonoční jidáše, které připravujeme na Zelený čtvrtek, chutnají díky medu a dostatku másla v těstě výborně. S přípravou nám může pomoci i domácí pekárna, díky které zvládneme kynuté těsto velmi snadno.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 701 kJ / 3 514 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,15 g |
Tuky | 148,86 g |
Vláknina | 16,68 g |
Cholesterol | 820 mg |
Sodík | 525 mg |
Sůl | 1,27 g |
Sacharidy | 458,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl.
Krok 2: Nakonec přidáme máslo a vše vymíchejte ve vláčné těsto. Mícháme tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy a není krásně hladké.
Krok 3: Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.
Krok 4: Poté jej rozdělíme na 18 dílků. Z každého dílku vytvoříme uzlík nebo jiný tvar.
Krok 5: Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Před pečením jidáše potřeme vejcem nebo zbylými bílky.
Krok 7: Pečeme asi 12-15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
Zveřejněno 28. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0og7
Moje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0og7
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 9 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 3 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 3 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 5 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 7 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 8 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 9 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Tématické fráze:
medové jidáše,
medové jidášky,
medové jidáše recept,
medoé jidáše,
jidáše nejlepší recept,
jidaše recept,
medový jidáši s ořechy,
jidáše medové recept,
velikonoční jidáše medové,
jidase polohruba drozdi,
nejlepší recept jidaše,
medové jidáše s ořechama,
medove jidase recepty,
recept na medové jidáše,
medový jidáši,
recept jidáše,
velikonoční jidáše top,
medové jidaše z pekárny,
jidáše medové,
nejlepší medové jidáše
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
med,
sůl,
droždí čerstvé,
máslo,
žloutek,
vejce
Komentáře (4)