Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 335 kJ / 4 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,37 g |
Tuky | 335,88 g |
Vláknina | 18,33 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 930 mg |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 336,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Opečeme lískové oříšky do barvy, viz. foto, promneme v utěrce a zbavíme je slupek. Vychladlé jemně umeleme.
Krok 2: Vyšleháme bílky se solí a do nich po lžících zašleháme cukr, aby vznikl opravdu pevný sníh.
Krok 3: Po jednom zašleháme žloutky a vždy taky lžíci oleje, už šleháme pomalu. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku s kakaem a přidáme oříšky.
Krok 4: Vylijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 150 °C cca 25-30 minut, zkusíme špejlí, jestli je korpus upečený.
Krok 5: Krém 1:
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Zveřejněno 11. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Moje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 20 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 7 hodinami
Kure pecene
raelggg před 8 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 9 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 9 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 10 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 11 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 13 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 15 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 15 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hladká,
olej slunečnicový,
kakao,
sůl,
ořechy lískové mleté,
tuk,
mouka hrubá,
mléko,
cukr moučkový,
zlatý klas,
žloutek,
tuk hera,
ořechy lískové mleté,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
tuk ztužený,
ořechy lískové
Komentáře (29)
Kupovala jsem ho kdysi v Esu ,úžasná chuť i barva,stál 19 Kč
Zas by mi utekl určitě bezva dortík ,už je uložený
Šlehačku + Sunquick mám odzkoušenu
Lepší než pomerančový je mandarinkový
No a šlehačka s ním dokonce zhoustne a zpevní
https://www.toprecepty.cz/recept/42234-mandarinkov... (fotky jsou v odkazu v poznámce)