Lahodný mazanec
Pečení mazance má opravdu dlouhou tradici a recepty na něj se často předávají z generace na generaci. Mazanec připravený dle tohoto receptu je příjemně sladký a vláčný. Nezapomeňte jej hojně posypat mandlemi.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 551 kJ / 3 478 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,34 g |
| Tuky | 103,85 g |
| Vláknina | 19,02 g |
| Cholesterol | 697 mg |
| Sodík | 1,97 g |
| Sůl | 4,85 g |
| Sacharidy | 544,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky dáme 100 ml vlažného mléka. Do něj rozdrobíme kostku droždí. Přidáme cukr a polohrubou mouku a dobře promícháme. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme ho asi 15 minut vzejít.
Krok 2: Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a vše nasucho zamícháme.
Krok 3: Do sypké směsi přidáme vlažné mléko, trochu rumu a promícháme, můžeme ručně nebo v robotu.
Krok 4: Poté přidáme Heru (ne horkou!). Řádně promícháme, přidáme kvásek, žloutky a dobře zpracujeme. Nakonec přidáme rozinky dle chuti.
Krok 5: Těsto zpracujeme tak, aby bylo husté. Po zpracování posypeme polohrubou moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Troubu včas zapneme na 170 °C.
Krok 6: Těsto přeneseme na vál a podsypeme moukou. Z těsta vytvarujeme dva menší mazance, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Krok 7: Plech vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj mazance.
Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme na 160-170 °C zhruba hodinu dozlatova.
Zveřejněno 4. 5. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lahodný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KJzG
Moje poznámka
Lahodný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KJzG
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 22 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 26 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 4 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 11 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 13 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 13 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 13 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 13 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 14 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 14 hodinami
Suroviny:
mléko,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
cukr vanilkový,
mléko,
tuk hera,
žloutek,
rozinky,
rum,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (2)