Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční poleno

Nazdobená piškotová roláda v různých provedeních je součástí francouzské vánoční tradice a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Tak jen ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení smetany s čokoládou a upečeného těsta

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení smetany s čokoládou a upečeného těsta)

Suroviny pro 2 plechy

20 porcí

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu a zahřejeme. Nesmí se to vařit, zahříváme mírně, pouze aby se čokoláda rozpustila. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice. Krok 2: Vejce s cukrem ušleháme do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Krok 3: Na dva plechy připravíme pečicí papír a jemně ho potřeme olejem. Krok 4: Těsto rozdělíme stejnoměrně na oba plechy a rozetřeme po celé ploše. Oba plechy vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 10-15 minut. Krok 5: Horké rolády pocukrujeme a položíme na ně čistý pečicí papír, překlopíme a původně spodní papír opatrně odstraníme. Pak stočíme i s papírem, stáčíme z kratší strany. Necháme 30 minut chladnout a rozvineme. Krok 6: Mezitím z lednice vyjmeme odloženou čokoládovou smetanu, ušleháme ji a pak vešleháme tvaroh. Krok 7: Piškotové pláty po okrajích ořízneme a natřeme krémem. Stočíme a potřeme krémem i na povrchu. Jednu roládu rozkrájíme na části jak chceme velké a přilepíme podle fantazie. Pak vytvoříme v krému vidličkou rýhy (kůru). Krok 8: Z marcipánu vytvaruje houby jako dekoraci.

TIP: Jak udělat falešný marcipán

Zveřejněno 25. 12. 2022

Poznámka autorky RubyRom

Tento dezert pochází z Francie a zakončuje se jím štědrovečerní večeře.

Peče se v různých variantách, kdy je vždy základem piškotová roláda a krémy se dělají různé s čokoládou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční poleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrXnx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční poleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrXnx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

zdenka.s: Hella (moderátorka): Moc děkuji, já taky , zase to zopakuji, mělo velký úspěch :-K

To je krásné provedení, už se těším na Vánoce ;-)

Moanka: děkuji:-K

To je parádní! 👌

zdenka.s: ano kostku

Já mám jen strach z toho obracení upečených plátů, jinak bych to mohla snad dát :-D a tvaroh kostku ? Děkuji :-K

zdenka.s: Není to vůbec složité, prostě roláda.....:-K

RubyRom : Nádhera a určitě moc dobré :yes::yes::yes:
Že bych našla odvahu a zkusila ?To by doma koukali :-D

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka hladká, prášek do pečiva, olej, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tvaroh plnotučný, marcipán

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu