Závitky z vepřového masa
Samými dobrotami naplněné masové závitky zrovna volají po vidličce a noži. Připravte je třeba již o tomto víkendu své rodině. Přidejte i oblíbenou přílohu, určitě budou chutnat s rýži, bramborem, či knedlíky. Sklidíte jen a jen pochvalu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 587 kJ / 2 052 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 136,15 g |
Tuky | 135,03 g |
Vláknina | 14,68 g |
Cholesterol | 538 mg |
Sodík | 2,53 g |
Sůl | 6,04 g |
Sacharidy | 69,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve natvrdo uvaříme jedno vejce, zchladíme a oloupeme. Rovněž v osolené vodě uvaříme propláchnutou rýži, ale mírně ji nedovaříme. Scedíme ji, zchladíme a necháme okapat. V této době můžeme už i připravit tzv. suchou jíšku. Je to hladká mouka, kterou dáme do rendlíku se silným dnem a za stálého míchání ji pozvolna nasucho pražíme do béžové barvy a necháme zchladnout. Připravíme-li jí trochu více, necháme v uzavřené skleničce na příští použití.
Krok 2: Plátky masa rozklepeme do většího, širokého, tenkého plátku, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 3: Na připravené plátky masa rozložíme náplň. Kousek párku, okurky, špalíček uzené slaniny, 1/4 vejce, cibuli nakrájenou na půlkolečka a vše zasypeme rýží. Maso svineme do závitku a zajistíme kovovými jehlami.
Krok 4: Uzenou slaninu nakrájíme na drobnější kostky, vložíme do kastrolu, přidáme olej a necháme chvíli, aby se slanina lehce osmahla. Pak přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do lehce hnědé barvy. Následně přidáme závitky, ze všech stran je prudce opečeme (pozor, ať nespálíme cibuli) a zalijeme horkou vodou nebo pokud máme, tak vývarem.
Krok 5: Přiklopíme pokličkou a závitky dusíme do měkka. V průběhu dušení je jednou otočíme a pokud je třeba, doléváme průběžně vodu. Měkké závitky vyjmeme.
Krok 6: Šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě, vodu přidáme v množství, dle požadované konzistence. Pokud potřebujeme více šťávy, přidáme ještě malinko mouky. Zahuštěnou šťávu necháme minimálně 20 minut pozvolna vařit.
Krok 7: Provařenou šťávu procedíme, dochutíme a vložíme zpět závitky, z kterých jsme odstranili kovové jehly. Závitky ještě necháme prohřát.
Krok 8: Vhodnou přílohou je rýže a třeba mrkvový salát s jablky.
Zveřejněno 30. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Závitky z vepřového masa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k9yY
Moje poznámka
Závitky z vepřového masa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k9yY
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 19 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 22 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno 18. 6. 2025 05:00
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Halušky se zelím a uzeným masem
chmelickova13 před 50 minutami
Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
veronika_straka před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
chameleon před 1 hodinou
Cibulová polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 11 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 12 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 13 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 16 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 17 hodinami
Suroviny:
maso vepřové z kýty,
sůl,
pepř mletý,
hořčice,
olej,
slanina uzená,
cibule,
mouka hladká,
okurky sterilované,
párky,
slanina uzená,
vejce,
cibule,
rýže
Komentáře (4)