Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 409 kJ / 576 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,28 g |
Tuky | 3,00 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 117,64 g |
Postup přípravy
Označíme vršek kvásku gumičkou na sklenici.
Necháme stát při pokojové teplotě 48 hodin zakryté víčkem. Víčko na skleničku jen položíme, neutahujeme. Krok 2: Po 48 hodinách seškrábneme lžící vršek kvásku a vyhodíme.
Ze zbytku odvážíme 50 g, přidáme 50 g mouky a 25 g vody. Opět smícháme, vytvoříme kuličku, nastřihneme a uložíme do čisté skleničky. Necháme dalších 48 hodin při pokojové teplotě. Zbytky kvásku celý první týden vyhazujeme (nebo použijeme ke zkrmení). Krok 3: Postup opakujeme až do dne, kdy kvásek za 24 hodin zdvojnásobí svůj objem (poznáme díky gumičce, viz. foto), při optimální teplotě (22-26 ˚C) se tak stane asi po týdnu.
Od té doby je třeba kvásek krmit stejným způsobem 1x denně. Krok 4: Po týdnu již můžeme přebytky kvásku použít do jakéhokoliv těsta (lívance, palačinky, knedlíky, koláče), ale zároveň je nutné přidat i jiné kypřidlo (droždí, prášek do pečiva). Kvásek je zatím mladý a sám by těsto neutáhl. Jde o to, abychom nevyhazovali přebytky. Krok 5: Pokračujeme v krmení jednou denně asi 3 týdny, až je kvásek natolik silný, že po nakrmení ztrojnásobí svůj objem za 5-8 hodin. Vždy záleží na okolní teplotě. V tuto chvíli je kvásek schopný utáhnout lehčí těsto (bez tuku). Krok 6: LM kvásek uchováváme v lednici. Po nakrmení počkáme asi hodinu, než kulička zaplní dno a lehce se zvedne nad gumičku (viz. foto). Poté sklenici zašroubujeme víčkem a uložíme do lednice. Takto uložený kvásek je třeba krmit jednou za 7 až 10 dnů. Kvásek lze také usušit nebo zmrazit. Krok 7: Den před plánovaným pečením kvásek vyjmeme z lednice a necháme ho zdvojnásobit. Poté nakrmíme, odkrojíme kuličku o potřebné váze a zbytek opět uložíme do lednice. Pečivo z LM kvásku je krásně vláčné, nadýchané a zároveň dlouho vydrží.
Zveřejněno 13. 2. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGRE
Moje poznámka
Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGRE
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
crazy.woman.cz před 55 minutami
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 10 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 10 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 12 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 12 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 12 hodinami
Maková náplň
mismi před 13 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 14 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
med,
mouka hladká,
voda
Komentáře (2)