Pampeliškový sirup podle Elišky
Louka plná žlutých pampeliškových květu lahodí našemu oku. Květy však mají své využití v kuchyni, připravit z nich můžeme třeba sirup, kterým si můžeme osladit čaj, nebo z něj připravit šťávu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z pampeliškových květu odstraníme všechnu zeleň, necháme pouze žluté květy. Poté je postříkáme vodou a necháme aspoň půl hodiny odpočinout, aby nám vylezl všechen hmyz.
Krok 2: Dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme kyselinu citronovou. Vodu převaříme a necháme vychladnout.
Krok 3: Pampelišky dáme do studené převařené vody, nakrájíme citron na kolečka a přidáme k pampeliškám. Pod pokličkou necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme směs přes plátýnko a pořádně vymačkáme všechnu šťávu do hrnce.
Krok 5: Poté přidáme cukr a zahříváme (zhruba na teplotu 80 °C) dokud se zcela nerozpustí.
Krok 6: Sirup přelévame do sterilizované lahve a otočíme dnem vzhůru. Až sirup vychladne dáme zavařit při teplotě 75°C na 20 min.
Krok 7: Potom opět otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout (pokud víte že sirup chcete rovnou využít, není potřeba zavařovat).
Zveřejněno 29. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Moje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 13 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapr na zelenině
Blofas před 55 minutami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 1 hodinou
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 2 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 2 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 3 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 3 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 4 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 4 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 4 hodinami
Celerové karbanátky s tofu
Pavlina_na_hrad před 4 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr,
kyselina citronová
Komentáře (3)