Focaccia klasická

zizala Kuchařka: zizala

Slané pečivo 2 názory

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
15 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
175 ml vody
75 ml bílého suchého vína
75 ml olivového oleje
Navrch:
1)
Olivový olej
čerstvý rozmarýn
hrubá mořská sůl
2)
Zelené olivy
kousky ančoviček
tymián - (nesolit, ančovičky i olivy jsou dostatečně slané)
3) Do těsta
lžíce čerstvé šalvěje a navrch
olivový olej
hrubá sůl
čerstvá šalvěj
4)
Do těsta 125 g nakrájených černých oliv
lžičku čerstvého tymiánu
a navrch černé olivy
tymián
oregano
(Existuje spousta variací, můžete navrch zdobit různými sýry (gorgonzola, mozzarella, parmezán,...), prosciuttem (= sušená šunka). Vždy se doplňuje čerstvými bylinkami, olejem a téměř vždy i hrubou solí)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. S těstem vám může pomoci pekárna nebo udělejte klasicky:
    Prosátou mouku promícháme se solí, uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme droždí vzejít.

  2. Pak přidáme olej a víno, případně podle vybraného typu některou z náplní a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Necháme asi hodinu vykynout.

  3. Pak rozdělíme na polovinu, každou půlku rukama rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout.

  4. Pak do placek uděláme palcem důlky, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 - 30 minut.

    Tento chléb chutná nejlépe ještě teplý.

Poznámka

Naše velmi oblíbená večeře :)

Další moje recepty najdete na

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Focaccia klasická

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Magdalenko, v Itálii jsme viděli mnoho druhů těchto chlebů, některé měly povrch pokrytý půlkolečky cibule, různé kombinace bylinek a oliv. Dělala jsem i se zelenými olivami a ančovičkami, byla moc dobrá, ale nemůžu najít fotku :-(
    Díky tomu vínu je těsto pikantnější, ale víno není nezbytné, klidně může být jen voda.
    Díky za komentář :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vidím, že mám veľké medzery, čo sa talianskej kuchyne týka...netušila som, že na focacciu môžem dať hocičo, ani že do cesta sa pridáva víno.:-O Vďaka za rozšírenie vedomostí a krásny recept! :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na focaccia focaccia recept focaccia foccacia recept fokáčio focaccia bez droždí focaccia, recept foccacia recept na foccacia focacia recept focaccia focacia recept focacia recepty fokacia recept na focaciu focaccio recept fucaccia domácí pekárna foccacia foccacio recepty focaccia recepty

Zapomněl/a jsem heslo