Pampeliškový sirup podle Elišky
Louka plná žlutých pampeliškových květu lahodí našemu oku. Květy však mají své využití v kuchyni, připravit z nich můžeme třeba sirup, kterým si můžeme osladit čaj, nebo z něj připravit šťávu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z pampeliškových květu odstraníme všechnu zeleň, necháme pouze žluté květy. Poté je postříkáme vodou a necháme aspoň půl hodiny odpočinout, aby nám vylezl všechen hmyz.
Krok 2: Dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme kyselinu citronovou. Vodu převaříme a necháme vychladnout.
Krok 3: Pampelišky dáme do studené převařené vody, nakrájíme citron na kolečka a přidáme k pampeliškám. Pod pokličkou necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme směs přes plátýnko a pořádně vymačkáme všechnu šťávu do hrnce.
Krok 5: Poté přidáme cukr a zahříváme (zhruba na teplotu 80 °C) dokud se zcela nerozpustí.
Krok 6: Sirup přelévame do sterilizované lahve a otočíme dnem vzhůru. Až sirup vychladne dáme zavařit při teplotě 75°C na 20 min.
Krok 7: Potom opět otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout (pokud víte že sirup chcete rovnou využít, není potřeba zavařovat).
Zveřejněno 29. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Moje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 5 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 10 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 1 hodinou
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 3 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 3 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 6 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 6 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 7 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 7 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 10 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 11 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 12 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr,
kyselina citronová
Komentáře (3)