Švýcarské zapečené brambory
Zapékané brambory jsou skvělé a snadné jídlo, do kterého můžeme přidat různé suroviny podle naší chuti. Tentokrát vrstvy brambor proložíme šunkou a sýrem a celé to zalijeme smetanovou směsí. Na závěr jídlo zapečeme posypané sýrem dozlatova.
Postup přípravy
Krok 1: Oloupané, syrové brambory opláchneme a společně s cibulí nakrájíme na plátky.
Krok 2: Šunku nakrájíme na kostičky, ementál nahrubo nastrouháme a část odložíme. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Zapékací mísu vymažeme částí másla. Na dno rozložíme vrstvu bramborových plátků, lehce osolíme a opepříme. Poklademe částí šunky, ementálu a cibule. Takto střídavě vytvoříme několik vrstev, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří brambory.
Krok 4: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C.
Krok 5: Smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř našleháme vidličkou. Směs vlijeme na brambory, navrch poklademe lístky zbylého másla a mísu zakryjeme alobalem.
Krok 6: Pečeme asi 30 minut. Pak alobal odstraníme, povrch posypeme odloženým ementálem a dál pečeme, až se sýr roztaví a zezlátne.
Krok 7: Podáváme doplněné čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Zveřejněno 19. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Moje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Nejnovější recepty
Pohanka s jablky
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 15 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 18 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 10 hodinami
Krenex
dragomirac před 12 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 12 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 12 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 13 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 13 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 13 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 14 hodinami
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
vejce,
šunka,
sýr ementál,
smetana,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (4)
Ale : po hodině pečení na 150° brambory tvrdé , přidala jsem na 230 ° půl hodiny a půl na 180° a konečně změkly. Přidávám fotku.