Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Nedaří se vám upéct mazanec, který by vypadal skoro jako ze žurnálu? Tak s tím od cukráře Josefa Maršálka to zvládnete hned napoprvé. Pokud se navíc budete řídit jeho radami, bude bochánek krásně kulatý, lesklý a zaručeně nepraskne.

Hodnocení receptu je 3,9 (66×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min + kynutí cca 90 minut

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, + kynutí cca 90 minut)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko nalijte do hrnce, zahřejte společně s vyškrabanou vanilkou a nechte vychladnout. Přelijte je do mísy, přidejte do něj 1/3 mouky a rozdrobené droždí a zamíchejte. Zakryté nechte kynout. Krok 2: Po 45 minutách přimíchejte zbylé ingredience kromě másla, soli a rozinek a hněťte v robotu 5 minut. Poté přidejte sůl s rozehřátým máslem a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Krok 3: Rozinky do těsta zapracujte až úplně naposledy. Těsto pak nechte asi 2 hodiny zakryté na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na dvě půlky. Z každé na vále vytvarujte bochník a potřete jej vodou. Krok 4: Bochánky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte dobře vykynout, objem musí být dvojnásobný. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a nožem na povrchu vyřízněte kříž, aby měla kudy unikat pára a mazanec neprasknul. Krok 5: Pečte mazance v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30-35 minut. To, zda jsou upečené, otestujte špejlí. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.

Zveřejněno 2. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxMLR

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxMLR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Mazanec je naprosto skvělý. Celkem sem jich upekla 8 ks po cca 90 dkg/ks. Je jemný, nadýchaný, jako peříčko 😋👏👌.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jen jsem zkusil jiný recept, než dlouhá leta používaný, … a dobrý

Vypadá skvěle 😊 Vyzkouším.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mazanec je luxusní. Děkuji

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, cukr krupice, rozinky, rum, droždí čerstvé, sůl, vejce, lusk vanilkový, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu