Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Nedaří se vám upéct mazanec, který by vypadal skoro jako ze žurnálu? Tak s tím od cukráře Josefa Maršálka to zvládnete hned napoprvé. Pokud se navíc budete řídit jeho radami, bude bochánek krásně kulatý, lesklý a zaručeně nepraskne.

Hodnocení receptu je 3,9 (66×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min + kynutí cca 90 minut

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, + kynutí cca 90 minut)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko nalijte do hrnce, zahřejte společně s vyškrabanou vanilkou a nechte vychladnout. Přelijte je do mísy, přidejte do něj 1/3 mouky a rozdrobené droždí a zamíchejte. Zakryté nechte kynout. Krok 2: Po 45 minutách přimíchejte zbylé ingredience kromě másla, soli a rozinek a hněťte v robotu 5 minut. Poté přidejte sůl s rozehřátým máslem a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Krok 3: Rozinky do těsta zapracujte až úplně naposledy. Těsto pak nechte asi 2 hodiny zakryté na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na dvě půlky. Z každé na vále vytvarujte bochník a potřete jej vodou. Krok 4: Bochánky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte dobře vykynout, objem musí být dvojnásobný. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a nožem na povrchu vyřízněte kříž, aby měla kudy unikat pára a mazanec neprasknul. Krok 5: Pečte mazance v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30-35 minut. To, zda jsou upečené, otestujte špejlí. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.

Zveřejněno 2. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxMLR

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxMLR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Mazanec je naprosto skvělý. Celkem sem jich upekla 8 ks po cca 90 dkg/ks. Je jemný, nadýchaný, jako peříčko 😋👏👌.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jen jsem zkusil jiný recept, než dlouhá leta používaný, … a dobrý

Vypadá skvěle 😊 Vyzkouším.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mazanec je luxusní. Děkuji

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, cukr krupice, rozinky, rum, droždí čerstvé, sůl, vejce, lusk vanilkový, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu