Mini mazance s meruňkami
Voňavé, zlatavé a tak akorát do ruky – tyhle mini mazance jsou ideální velikonoční pokušení. Malé bochánky z jemného máslového těsta s kousky meruněk a křupavými mandlemi ozdobí velikonoční stůl a potěší jako milý dárek pro koledníky.
Postup přípravy
Krok 1: Vlažné mléko smícháme s cukrem, rozdrobeným droždím a žloutky.
Krok 2: Do větší mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme připravenou tekutou směs.
Krok 3: Prohněteme přibližně 5 minut. Poté přidáme změklé máslo, někdy polovinu nahradím sádlem. Hněteme dalších 10 minut, dokud těsto není krásně hladké a pružné. Ke konci přidáme pokrájené meruňky. Na hnětení je nejlepší robot nebo domácí pekárna.
Krok 4: Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout asi na 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Rozdělíme na 16 dílů a vytvarujeme malé bochánky.
Krok 6: Poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazance zprudka dokynou v troubě, neudrží si svůj tvar a popraskají.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 175 °C. Mazance potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme 15-20 minut.
Zveřejněno 19. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mini mazance s meruňkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VO0MW
Moje poznámka
Mini mazance s meruňkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VO0MW
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 8 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 19 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 20 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 6 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 6 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 6 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 6 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 6 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 6 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 6 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 7 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 7 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
máslo,
cukr,
meruňky sušené,
droždí čerstvé,
cukr vanilkový,
žloutek,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (5)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0