Beránek biskupský
Krásně ozdobený barevný beránek, politý čokoládou, který udělá velikonoční radost nejenom dětem. Pokud vám těsto zbyde, můžete ho upotřebit ještě do malých formiček třeba na muffiny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 073 kJ / 3 603 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,73 g |
| Tuky | 197,84 g |
| Vláknina | 9,00 g |
| Cholesterol | 1,50 g |
| Sodík | 934 mg |
| Sůl | 2,66 g |
| Sacharidy | 371,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Předehřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. (Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.) Krok 6: Po vytažení necháme beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém těstě se lépe roztírá. Krok 7: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. (Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.) Krok 6: Po vytažení necháme beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém těstě se lépe roztírá. Krok 7: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Moje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Nejnovější recepty
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 49 minutami
Domácí čokoláda
Přidáno před 1 hodinou
Hříbkové carpaccio podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 4 hodinami
Rohlíčky se slunečnicovými semínky
Přidáno před 14 hodinami
Barevná roláda z lineckého těsta
Přidáno před 17 hodinami
Červená rybí polévka
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynutý makový květ
KlaunVG před 26 minutami
Moučník s pudinkovým krémem
LUCAH před 4 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 5 hodinami
Guláš uherského grófa
PavelSt před 7 hodinami
Pizza šneky z listového těsta
LincolnRhyme před 13 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
MarcelaH. před 13 hodinami
Květákové placičky
Valis před 14 hodinami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 15 hodinami
Pečené kuře
Kajkajak před 16 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
rum,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
čokoláda,
ořechy sekané,
tuk,
mouka,
cukr moučkový,
marmeláda,
poleva čokoládová
Komentáře (5)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0