Odpaľované cesto pre ercicku
Odpalované těsto je oblíbené pro přípravu sladkých věnečků a větrníků. Avšak toto těsto je univerzální a lze jej tedy použít i na slané chuťovky. Zároveň z tohoto těsta můžeme také smažit a připravit si třeba churros obalené ve skořicovém cukru.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 833 kJ / 1 394 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,72 g |
Tuky | 85,64 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 510 mg |
Sůl | 1,11 g |
Sacharidy | 105,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu so štipkou soli a margarínom privedieme k varu. Keď začne vrieť, stiahneme oheň, naraz vsypeme múku a ihneď miešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa prestane chytať stien hrnca.
Krok 2: Odstavíme, necháme trocha prechladnúť a potom po jednom vmiešame všetky vajíčka (na sladkú verziu aj cukor). Ďalšie vajíčko nepridávame, kým predchádzajúce nie je dôkladne vmiešané do cesta. Najlepšie je použiť ručný šľahač.
Krok 3: Čo s odpaľovaným cestom: Z cesta vytláčame na plech venčeky, piškótky alebo môžeme tvoriť veterníky, labute, srdiečka a pod. Pečieme v horúcej rúre, ktorú po 5 min stiahneme na 200 °C. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou.
Krok 4: Odpaľované cesto môžeme vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta (cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre.
Krok 5: Tvary z odpaľovaného cesta možno plniť na slano, vtedy vynecháme cukor, a pečieme najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.
Zveřejněno 10. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Moje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Nejnovější recepty
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 4 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 21 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina
veronika812 před 32 minutami
Kuřecí řízek s Nivou a jarní cibulkou
Zazie před 48 minutami
Růžičky s tvarohovou náplní
olleg před 1 hodinou
Domácí chléb bez hnětení
boomgo před 1 hodinou
Tyrolské Gröstle
Fitulka před 2 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
jana 5051 před 2 hodinami
Cuketová krémová polévka
Boxiska před 2 hodinami
Jednoduché langoše
Fitulka před 2 hodinami
Hermelínové kuřecí nudličky
Fitulka před 3 hodinami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Krajanekcestovatel před 3 hodinami
Tématické fráze:
odpalovane cesto,
labutě z odpalovaného těsta,
venčeky z odpaľovaného cesta,
odpalované těsto na slano,
odpalované venčeky,
palene cesto,
vetrniky na slano,
odpaľované,
labute z palene hmoty,
trvanlivost odpalovaného těsta,
venceky,
odpalovane testo,
labutě z paleného těsta,
odpalované těsto trvanlivost,
odpalované labutě,
venceky recept,
zákusek labutě,
trvanlivost zakusku,
recepty z odpalovaneho cesta na slano,
pecenie venceky
Suroviny:
voda,
margarín,
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový
Komentáře (8)