Suroviny
Porce: 3 ks oprůměru 240 mm
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 936 kJ / 702 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,13 g |
| Tuky | 16,11 g |
| Vláknina | 3,14 g |
| Cholesterol | 289 mg |
| Sodík | 301 mg |
| Sůl | 0,71 g |
| Sacharidy | 101,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané.
Krok 2: Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme.
Krok 3: Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Zveřejněno 8. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Moje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 4 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 11 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 12 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 13 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 13 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka II
Sojkal před 21 minutami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 1 hodinou
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
MonikaHo před 2 hodinami
Uherská pěna
Daami před 3 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 4 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 4 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 5 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 5 hodinami
Tématické fráze:
palačinky recept,
kocmatice,
palačinky na sladko,
placky z černého bezu,
jak se delaj palacinky,
bezové palačinky,
amoletove testo,
lívance z černého bezu,
slané kosmatice,
palačinky z květu černého bezu,
kosmatice recept,
jak se delaj kosmatice,
palacinky s bezem,
kosmatice v troubě,
černý bez k jidlu,
palacinky z kvety bezu,
bezové placky,
kosmatice z trouby,
placky z černého bezu,
recept na kosmatice
Suroviny:
mléko,
vejce,
mouka polohrubá,
sůl,
olej,
kosmatice
Komentáře (17)
POZOR. Vyjádření a zdůvodnění druhého způsobu smažení palačinek s kvítky ostříhanými přímo do těsta.
1/ Je to méně pracné
2/ Dostaneme do těsta více kvítků kocmatice
3/ Těsto je více nadýchané, jako s PRDOPE (i když tam není)
4/ někoho nedráždí vyčnívající ustřižené stopky.
U nás se osvědčil druhý způsob a již od něho neustoupíme.
Kocmatice lze sehnat poměrně dlouhou dobu. Jen vědět, že prvé kvedtení je na přímém sluníčku a později někde ve stínu na severní sraně za stodolou, barákem a lesem - stráni.
Jen POZOR s postupem času se na kocmatici a v květech shromažďují všelijací bročci, tak aby nebyly palačinky i s protejnem. HI HI. Václav
Jinak my děláme taky starší způsob, ale jelikož letos to vypadá na pořádnou úrodu, zkusím i ten druhý způob a pak sirup a ještě, co jsem objevila v šuplíku