BUŠI vánočka nebo mazanec

Vaclav Fronek Kuchař:

Doba přípravy: cca 180 min. PT3H00M NEURČENO Domácí pekárna 34 názorů

520
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Suroviny

SUROVINY:
500 g polohrubé mouky (z části může býti i hladká)
2 žloutky
130 g Hery /Omega a pod./
120 g cukru krupice
125 ml mléka
1 PL lžíce rumu
1/2 kostky kvasnic
citrónová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 citronu
špetka soli
rozinky
mandle plátky a pod.
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do DP dáme postupně vše od tekutého až po tuhé mimo rozinek, mandlí a bílků.

  2. DP zadáme program TĚSTO a rozinky dáme po zaznění signálu.

  3. Po ukončení procesu těsto rozdělíme na 8 dílů a to tak, že 3 ks jsou největší a jsou v pletení prvé. Druhé 3 menší a poslední 2 nejmenší.

  4. Upleteme cop z 3 největších a prostředek hřbetem ruky rozmáčkneme do stran. Namažeme zbylým bílkem a vložíme další cop ze tří pramenů. Opět jej rozmáčkneme a zase natřeme bílkem. Pak vložíme pramen ze dvou a vše zajistíme špejlemi pro jistotu. Necháme min. 1 hod odpočinout a kynout.

  5. Pak celou celtu natřeme bílkem a posypeme mandlemi.

  6. Ve vyhřáté troubě pečeme zprvu na 180°C cca 15 min a pak stáhneme na cca 145-150 °C a dopečeme cca asi 1 hod.
    Zkusíme špejlí lepivost. Troubu neotvíráme min. 1/2 hod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 229 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: BUŠI vánočka nebo mazanec

  • spagetka spagetka

    Vaškůůů, ty už jsi v cajku???? :-K:-K:-K:-K
    souhlas s Vaškem. Proč bych se s tím měla dřít a ztrácet čas, když bez námahy a líp to za mě udělá přístroj? Věnuju se jiným činnostem a těsto mě v pečce ještě nikdy nezklamalo. :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Jana: Janičko. U nás se vždy míchalo měchačkou a rukama, aby těsto dělalo krásné bubliny, ale jak přibývali roky, ubívala síla a ruce boleli a střídání bylo jako v hokeji. Ařž už to pomalu nešlo. Zachránila nás DP a její programy. Dnes zase děláme :pravé vesnické české buchty, mazance,vánočky a další. A věř, že když starší kuchařka řekne, že tak jemné a krásně vláčné těsto v roce těžko uděláš a když už, tak s velkou námahou a za dlouho. Měj ohled na náš věk a ubývající síly.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jana: Tak to nechápu. Proč nepřenechat dřinu strojům? Já kynuté těsto umím od mládí, neměla jsem s ním nikdy problém, ale mohu říct, že tak pěkné a jemné jako z pekárny ho ručně neudělám ;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    vánočka vypadá nádherně a možná zkusím, ale co mě vždy zklame v postupech, že jak lidi si ani těsto neumíchají poctivě rukama, ale vše do domácích pekáren... :-(

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Štěpánka:Opravdu nevím. Možná že jsi dala celá vejce namísto jen žloutků ?. Já pro jistotukdyž peču třeba i koláče dávám "Majolku®". Možná je to otázka mastidla. Já už Omegu nepoužívám, ale používám cukrářský tuk. Vozí se i z Německa. Takové velké krychle. Jinak opravdu nevím. Jak říkám potíže nemám ze dvou důvodů. Rychle se sní. Když už se stane náhodou zůstane kus. Je to SUPER na "Zemlbábu". Určitě je v tom zkouška, chyby, náprava, poučení z chyb. Promiň. Víc nevím.

    Odpovědět

  • Štěpánka Štěpánka(neregistrovaná)

    Ahoj vánočku jsem upekla podle návodu, byla chutná, ale do rána mě ztvrdla, měla jsem jí do rána pod utěrkou, nevíte proč?

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    Takže Václave...dnes je 27.12., tedy třetí den po upečení, mám zbytek na snídani v práci, jako testovací kousek.:-D Vánočka je fajn, dá se jíst, chuťově velice výborná, recept mě nezklamal;-):-))ukládám si a budu ji péci častěji i ve formě mazance. Ze začátku při zadělávání se mi zdála dost tuhá, ale poctivě jsem ji nechala kynout asi 5 hodin, dokud nelezla z mísy:-D a pak ještě hodinku upletenou. Rozinky jsem máčela v rumu. Je vynikající, dávám bodíka:-)):yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Marsi Mesi. I mne se to kdysi povedlo NATVRDO a to ne jen s vánočkou, ale i s buchtama, či mazancem. Nyní si dávám pozor hlavně na kvasnice/ a to jak v kosce-pivní, tak suché/, aby nebyla prošlá doba spotřeby. Aby se nedávali z ledničky hned na kvašení, ale nechali se v pokoji odrazit. Raději dát trochu více než méně. Kydyž chci měkkčí dám trochu více mléka- ale rozumně. A žloudky dát 4 není chyba. Nic se nezkazí a zvláště když jsou od slepiček krmených kukuřičným šrotem , jsou krásně do oranžova s vánočka, nebo mazanec jsou žluťoučké jako kuřátka. Je třeba být trochu pečlivý. Ať se dílo podaří a pochvala strávníků zahřeje u srdíčka, když jsme práci věnovali i trochu své duše. Václav

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: mám skoro totožný recept, akorát dávám 4 žloutky, nejradši pletu ze 6 pramenů naráz, přidávám foto a +1

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    Jak neregistrovaná? :-O(Asi jsem ten recept četla moc dlouho:-//

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi(neregistrovaný)

    Tak a už kyne :-p jednu jsme snědli, ale museli jsme se překonat, recept byl od kamarádky, byla fajn, ale druhý den jsem s ní mohla zabíjet:-(;-(, ale my býci se nevzdáváme a zkouším tento recept;-)pečku nemám, takže klasicky růčo, no uvidíme:-))

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Děvčata. Všechny vánočky jsou krásné a jsem moc a moc potěšen, že i já to zvládl bez nějaké pohromy.
    ALE VELKOU CHYBU TO MÁ !!!
    Já udělal s Bušou její vánočku. Druhou jsme dostali od dcerky. Třetí jsme obdrželi od vnučky a aby jsme neměli málo, tak ještě jednu od sousedky Stáni. Ještěže mám kámoše bez manželek, tak bylo kam ty navíc přemístit a tam se u nich ujmou. Nám zůstali jen HI HI HI DVĚ a tak jedna se použije za dva dny na ZEMLBÁBU s jablíčkama.A k tomu pořádnej hrnec čaje s rumem. Už jsme to dělali a zemlbába byla jako malvas po tom všeckým hodování.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Vašku, vánočka je moc pěkná:yes:;-). Dlouho jsem vánočku pekl z devíti pramenů a již několik let peču ze šesti;-). Tvůj recept mě natolik zaujal, že jsem vánočku včera upekl a dnes při snídani se po ní jen zaprášilo:-p:-p:-p. Přidávám foto a :-!:-)):yes::yes::-K +14.

    Odpovědět

  • mischelinka mischelinka

    :yes:Tak tuhle vánočku jsem pekla poprvé před dvěma lety.Bez pekárny a v plynové troubě:-OJe výborná:-pmohu jen doporučit:yes:ŠŤASTNÉ A VESELÉ

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Krásná vánočka. :yes:Já bohužel nejsem pletařka, takže o takové vánočce si můžu nechat zdát;-( Posílám zasloužený bodík+1

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo