Domácí máslové hranolky - jednoduché, ale nejlepší
Hledáme-li alternativu ke smaženým hranolkům, můžeme vyzkoušet pečené máslové hranolky. Jedná se o velmi jednoduchý recept a když dodržíme postup, vytáhneme z trouby skvělé a lehce křupavé hranolky s jemnou máslovou chutí.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 603 kJ / 383 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,14 g |
Tuky | 16,70 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 51 mg |
Sodík | 18 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 48,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na ploché a širší hranolky. Vložíme je do hrnce s vodou a necháme cca půl hodiny louhovat škrob, který obsahují.
Krok 2: Slijeme, opláchneme, dobře vysušíme utěrkou a rozprostřeme na hlubší plech. Máslo necháme rozpustit a suché hranolky v něm obalíme.
Krok 3: Ihned vložíme do trouby, kterou jsme nechali vyhřát na 250 °C, a pečeme dozlatova. Během pečení plechem asi třikrát protřeseme.
Krok 4: Zlaté hranolky osolíme a hned podáváme.
Zveřejněno 25. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí máslové hranolky - jednoduché, ale nejlepší
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l8X6
Moje poznámka
Domácí máslové hranolky - jednoduché, ale nejlepší
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l8X6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 9 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 18 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 7 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 7 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 11 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 11 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 11 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 12 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 13 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 14 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 15 hodinami
Tématické fráze:
domácí bramborové hranolky z trouby,
domácí bramborové hranolky,
výborné domácí hranolky z trouby,
bramborové hranolky,
hranolky recept,
steakové hranolky recept,
hranolky do trouby,
steakové hranolky,
bramborove hranolky v troube,
domácí smažené hranolky,
hranolky z brambor,
jak udělat křupavé hranolky,
domácí bramborové smažené hranolky v troubě recept,
křupavé hranolky,
hranolky v troubě,
hranolky z trouby,
hranolky z brambor do trouby,
hranolky z brambor v troube,
jak delat domácí hranolky,
výborné domácí hranolky
Suroviny:
brambory,
máslo,
sůl
Komentáře (55)
Všimla jsem si, že řada restauraček už vyrábí svoje vlastní hranolky, začínají je podomácku krájet a péct - nebo i smažit...Tak třeba časem vymizí ty suché, nahnědlé kousky přeškvařených brambor, vydávané za pommes-frites a nahradí je dozlatova upečené plátečky, plné chuti...
No coment - klasické bramborové hranolky nejím a téměř nevyrábím. Za prvé mně nechutnají a za druhé mě odrazuje představa smažení ve vrstvě oleje. Neodsuzuji nikoho, kdo je má v oblibě, to není můj styl. Nakonec spousta lidí, které miluju, proti hranolkům nic nemá, ba naopak. Ovšem pokud máš něco proti máslové chuti, která je základem každé dobré kuchyně, tak o něco přicházíš. Je to každého věc, každopádně na tvoje vysušené kousky brambor bych se pozvat nenechala...
Eliza: Bude to dobrůtka
A nedělní oběd rozhodně stojí za trochu námahy (krájení hranolek
Je možné, že nakonec dělaly něco jiného, anebo jim nechutnalo a raději se neozývají...
Nevím, ale mně to hrozně chutná, ačkoli klasické smažené bramborové hranolky raději vždy vyměním za obyčejné vařené brambory.