Croquembouche - Krokánbuš
Krokánbuš, neboli "křupe v ústech", jak název přesně vystihuje, jde o poměrně náročný cukrářský kousek, který však zazáří na každém večírku, svatbě, nebo oslavě. Skládá se z malých větrníčků, které plníme smetanovým krémem a slepujeme karamelem. Celé dílo ozdobíme nitkami karamelu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 986 kJ / 2 387 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,42 g |
Tuky | 113,74 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 2,00 g |
Sůl | 4,84 g |
Sacharidy | 288,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve uděláme odpalované těsto. V hrnci s vyšším okrajem rozehřejeme vodu s máslem a solí. Až se máslo rozpustí, přidáme za stálého míchaní mouku.
Krok 2: Těsto odpalujeme asi 2 minuty, až vznikne husté těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Do vychladlého těsta zašleháme ručním šlehačem jedno vejce po druhém.
Krok 3: Troubu vyhřejeme na 190 °C.
Krok 4: Těsto dáme do cukrářského pytlíku a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé větrníčky.
Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 minut. Troubu nesmíme otevírat.
Krok 6: Necháme vychladnout a každý větrníček zespodu naplníme pomocí plničky šlehačkou vyšlehanou s cukrem a ztužovačem.
Krok 7: Na pánvi uděláme karamel rozpuštěním cukru.
Krok 8: Začneme tvořit věž tak, že jeden větrníček po druhém zespodu namáčíme v karamelu a slepujeme pyramidu.
Krok 9: Ze zbylého karamelu pomocí vidličky uděláme nitky, kterými pyramidu dozdobíme.
Zveřejněno 18. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Croquembouche - Krokánbuš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YXop
Moje poznámka
Croquembouche - Krokánbuš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YXop
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 14 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 17 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 5 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 6 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 8 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 9 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 11 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 11 hodinami
Tématické fráze:
krokambuš,
crocanbush,
croquembouche,
krokanbusch,
crokanbuš,
croquembouche recept,
krokán buš,
pyramida z větrníčků,
krokanbouch,
pyramida z odpalovaného těsta,
krokambuž,
crockenbush recept,
krokambůš recept,
krokan bus moucnik,
kuličky z odpalovaného těsta,
piramida z odpalovaného těsta,
recepty krokambus,
krokanbuš foto,
šlehačkové větrníčky,
piramida z větrníčku
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
máslo,
sůl,
voda,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
ztužovač šlehačky,
cukr krystal
Komentáře (16)
Máš to moc pěkný a každý, co to tuý má je trošku jiné