Větrníčky

dextra Kuchař:

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 43 názorů

511
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Suroviny

500 ml l vody
250 g hladké mouky
1 Hera
Nyní v akci
6 vajec
Nyní v akci
2 bílky
špetka soli
Krém:
200 g moučkového cukru
1 l mléka
0,5 dcl rumu
3 vanilkové pudinky
5 žloutků
1 máslo
Karamelový krém:
350 ml smetany ke šlehání
200 g másla
100 g pískového cukru
40 g vanilkového pudinku
40 g moučkového cukru
1 žloutek
1/2 vanilkového cukru
Karamelová poleva:
220 g moučkového cukru
220 g pískového cukru
3 lžíce mléka
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme Heru, sůl a zahřejeme k varu. Když se tuk rozpustí, vsypeme mouku. Mouka se musí propařit a vznikne nám hladké lesklé těsto, které se nesmí chytat na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas lehce promícháme.

  2. Když nám těsto vychladlo, postupně zamícháváme po jednom všechna vejce. Pak ještě bílky. Na plech dáme pečící papír a těsto si vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou na konci. Nyní stříkáme samotné větrníčky jako malé hromádky.

  3. Plech s větrníčky dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme nejprve 10 minut při 230°C, pak dalších 15 minut při 180°C. Troubu nesmíme při prvních 10 minutách vůbec otevírat, aby těsto nekleslo.

  4. Větrníčky vytáhneme, necháme vychladnout, překrojíme napůl a plníme krémem.

  5. Krém: Uvaříme si pudink z mléka, žloutků a pudinkového prášku. Do pudinku zamícháme rum. V míse si smícháme máslo s cukrem a do ní postupně přidáme vychladlý pudink. Do ušlehaného másla po částech přišleháme zchladlý pudink.

  6. Karamelový krém: Na pánvi roztavíme cukr, aby se z něj stal karamel. Přidáme 2 dcl smetany a rozvaříme za stálého míchání.

  7. V jiném hrnci smícháme se zbytkem smetany žloutek a pudinkový prášek. Přilijeme karamel a při stálém míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty a poté dáme mimo plamen a při častém promíchání necháme zchladnout.

  8. Krém vytvoříme z vychladlé směsi, kterou pomocí mixéru smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem.

  9. Karamelová poleva: V hrnci rozpustíme pískový cukr, aby vznikl karamel. Přilijeme mléko, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Prosátý moučkový cukr v misce zalijeme karamelem a dohladka smícháme.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Větrníčky

  • casino casino

    jana:
    Patrně jste to přepískla - spálila a už jste asi vyrobila základ pro kulér...
    Profíci používají fondán (stejný jako na věnečky) obarvený právě kulérem:yes:

    Mohu-li poradit, pro domácí přípravu je lepší tady tento rcphttp://www.toprecepty.cz/recept/32350-bozske-karam... a je to skoro jako Větrníky - socialistické:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • jana jana

    Prosím vás,jak děláte karamelovou polevu?mám ji nahořklou

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-(( Marně hledám fotku od dextry, o které je ta dlouhá diskuse, ale nenašla jsem. :-((

    Odpovědět

  • VERRA VERRA

    Tak větrníčky sem nezkoušela.Jen tu karamelovou polevu a musím říci humus nad humus.Nejen že je to sladké jak cecek a to jsem to dělala jen s ploviční dávky.Dala jsem 110g cukru do rendliku,aby se utvořil karamel,přilila mléko a tak se to vzdmulo,div to nevyteklo.Ale jo,dobry.Tak sem míchala a míchala až do hladka.Sice to bylo tmavé a chtěla sem světlé.Ale neva.Tak se umíchala poleva.Další cukr sem nepřidávala,protože to bylo už tak sladké. A poleva vůbec nekryla,byla tak matlavá a na těstu vůbec nechutnala dobře.Nene tuto polevu nebrat.

    Odpovědět

  • SILVA SILVA

    Díky za recept, větrníčky byly výborné, těsto se dělalo hezky a větrníčky se krásně \"nafoukly\".

    Odpovědět

  • ivča ivča

    tak nevím jak druhým,ale mě se větrníky nepovedli ;-(první várka těsta se povedla,ale při pečení mi již v troubě sedli a to aniž bych troubu otevírala:-( a druhá várka těsta se vůbec nepodařila vypadalo jako na palačinky ikdyž jsem postupovala přesně podle receptu:no: vše skončilo v koši:-((. ještě že jsem neskoušela krém bůh ví jak by to dopadlo:-//.

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Na mamincinychreceptech jsou bezva krémy.:yes: Iljuso, ještě jednou dík. Na těchto stránkách - Topreceptech je taky recept na karamelový krem.http://www.toprecepty.cz/recept/3118-karamelovy-kr...

    Odpovědět

  • mariaj mariaj

    Iljusa dík za typ nabudúce vyskúšam ten karamelový krém :-)

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Iljuso, dík:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Dovolím si nabídnout recept maminky Lenky, je báječný a myslím, že i do těch "fofrníků" (jak říká moje maminka) by se hodil http://www.mamincinyrecepty.cz/kremy-polevy-marcip...

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    skutocne dextra....ako to robis, ze tebe ostane ten krem taky husty...porad nam, ked ty ho vies robit taky krasny

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Dámy,co mě to děláte!!! TO JE NÁDHERA!!!!:yes::yes::-))
    Tonda - u Papriky závidící

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Mariaj,větrníky se ti povedly:yes::yes::yes: Gratuluji. Škoda, že nemůžu hodnotit tvé fotky. A k tomu karamelovému krému, by nám mohla něco říct Dextra.:-D Dextro, jak to děláš, když máš karamelový krém tak krásně hustý?:-8

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Mariaj:-)ty jsou krásné-hned bych si dala a věřím že i dvojčata by jich po jednom kousku zvládli;-).Posílám TI boďku,za tu práci s nimi a za to že jsi k receptu přidala vlastnoruční dílko;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Majka, gratulujem, dnes si tu hviezda! Ahoj!;-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo