Suroviny
Porce: Hóódně! :)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 66 718 kJ / 15 946 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 312,64 g |
| Tuky | 798,06 g |
| Vláknina | 40,94 g |
| Cholesterol | 8,20 g |
| Sodík | 2,45 g |
| Sůl | 6,57 g |
| Sacharidy | 1 743,29 g |
Postup přípravy
Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Krok 2: Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na "srnčí hřbet", zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem. Krok 3: Po upečení ze "srnčího hřbetu" vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky. Krok 4: Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy. Krok 5: Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve. Krok 6: KAKAOVÝ KRÉM:
Cukr, máslo a žloutky rozšleháme. Krok 7: Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!). Krok 8: Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo. Krok 9: Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti. Krok 10: VANILKOVÝ KRÉM:
Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu. Krok 11: Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka. Krok 12: Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne. Krok 13: Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 14: Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Krok 15: Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému. Krok 16: Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc. Krok 17: Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme. Krok 18: Láhev potom potáhneme bílým fondánem. Krok 19: Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva. Krok 20: Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout. Krok 21: Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis. Krok 22: Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev. Krok 23: Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus. Krok 24: Na strany přilepíme pomocí krému "dřevěné" obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme.
Dort je hotov, hodně štěstí!
Zveřejněno 1. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort RUM
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/30Qp
Moje poznámka
Dort RUM
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/30Qp
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 5 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 5 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 5 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 5 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 6 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 7 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 7 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 9 hodinami
Tématické fráze:
rumovy dort,
dort flaška,
dort rum,
dort lahev rumu,
dort ve tvaru láhve,
dort ve tvaru flašky,
dort ve tvaru rumu,
dort jako flaska,
dort ve tvaru láhve rumu,
dorty ve tvaru lahve,
lahve rumu,
láhev rumu,
cukrová vata recept,
dorty ve tvaru flašky,
dort lahev,
dorty rum,
dorty flaška,
dorty ve tvaru rumu,
dorty lahev rumu,
lahev rumu dort
Suroviny:
cukr krupice,
mouka polohrubá,
vejce,
olej,
rum,
prášek do pečiva,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kakao,
voda,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mléko,
pudink vanilkový,
máslo,
žloutek,
rum,
vanilkové aroma,
potravinářské barvivo,
kokos,
cukrová vata bílá,
potahovaci hmota smartflex velvet
Komentáře (6)