Domácí kefír
Domácí kefír je velmi prospěšný pro ty, kteří bojují s laktózovou intolerancí. S menším množstvím laktózy než v mléce, si můžete užít výhody probiotik bez strachu z trávicích potíží. Kefír bude kyselejší, pokud ho necháte fermentovat déle.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 488 kJ / 117 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 8,50 g |
| Tuky | 3,75 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 15 mg |
| Sodík | 100 mg |
| Sůl | 0,25 g |
| Sacharidy | 12,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do sklenice dáme čtvrt litru mléka a asi jednu velkou lžíci kefírových houbiček. Necháme ji stát při pokojové teplotě 24 hodin.
Krok 2: Nezakrýváme vůbec nebo jen papírovým ubrouskem.
Krok 3: Druhý den kefír přecedíme a můžeme konzumovat. Kdo nemá rád přírodní kefír, může ho ochutit marmeládou.
Krok 4: Houbičky dáme do čisté sklenice, zalijeme nejlépe plnotučným mlékem a můžeme znovu nechat pracovat.
Zveřejněno 14. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí kefír
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/19PP
Moje poznámka
Domácí kefír
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/19PP
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší marokánky
veronikatun před 7 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 8 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 59 minutami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 1 hodinou
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 2 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Majka80 před 3 hodinami
Tématické fráze:
kefír,
jak udělat kefír,
jak vyrobit kefír,
jak se dělá kefír,
kefír recept,
recept na kefír,
jak se dela domaci kefir,
rozdíl mezi kefírem a acidofilním mlékem,
jak si udelat kefir,
jak si vyrobit kefír,
recepty z kefíru,
kefir recepty,
recept kefír,
acidofilní houba,
houbičky na kefír,
prirodni kefir,
kefírová houba,
co je kefir,
jak ochutit kefír,
recepty kefír
Suroviny:
mléko,
houba kefírová
Komentáře (18)
cathleen: mě se nezdá nějak zvlášť kyselý, ale určitě si každý může upravit množství podle své chuti