Deset tisíc Harpagonových tolarů
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 358 kJ / 6 778 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 182,65 g |
| Tuky | 251,67 g |
| Vláknina | 55,36 g |
| Cholesterol | 807 mg |
| Sodík | 557 mg |
| Sůl | 1,08 g |
| Sacharidy | 917,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Klasicky uděláme do prosáté mouky důlek, dáme rozdrobené droždí, špetku cukru, špetku soli, zalijeme malým množstvím mléka a počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme ostatní výše uvedené ingredience (kromě másla a brambor) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu.
Krok 2: Uvaříme ve slupce brambory (nemáme-li je připravené již předem) a necháme vychladnout. Oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále. Na tento rozválený plát kynutého těsta nakládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo.
Krok 4: Těsto přeložíme a necháme cca půl hodiny kynout a zopakujeme překládání těsta - bude to chtít několikrát zopakovat - asi 3-4 krát.
Krok 5: Válkem nyní jemně rozválíme, ale jen opravdu jemně, na silnější plát cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vejcem a posypáváme sýrem, kmínem, lněným, slunečnicovým či sezamovým semínkem - jak je libo.
Krok 6: Pečeme dozlatova, teplotu uvedu orientačně-peču v remosce, takže kolem 170 - 200 st. Celsia. Tolárky krásně naskočí.
Zveřejněno 25. 10. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Deset tisíc Harpagonových tolarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B5B
Moje poznámka
Deset tisíc Harpagonových tolarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B5B
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 3 hodinami
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 10 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s tvarohem
Noumik před 1 minutou
Francouzské palačinky
Kvittecko před 7 minutami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 25 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Kajkajak před 33 minutami
Koka sušenky
habis před 1 hodinou
Škubánky s mákem
Tereziena před 2 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 2 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 2 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 2 hodinami
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 3 hodinami
Tématické fráze:
škvarkovo zemiakove pagace,
recepty kuchař ví,
luisdory,
brborove tolary,
převalované škvarkové pagáčky
Suroviny:
mouka,
droždí,
máslo,
vejce,
olej,
brambory,
mléko,
sůl,
vejce,
kmín celý,
semínka lněná,
sýr tvrdý
Komentáře (10)
Vypadá to moc hezky a určitě budou dobré.