Vánoční domácí štola
Vláčné a voňavé pečivo, podobné naší vánočce, to je německá štola. Štola je plná kandovaného ovoce, rozinek a ořechů. Pro chuť je možné přidat také kousky marcipánu. Nejlépe chutná štola uleželá, proto ji můžete péct až 3 týdny před Vánoci.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 459 kJ / 5 846 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,53 g |
Tuky | 252,80 g |
Vláknina | 45,46 g |
Cholesterol | 620 mg |
Sodík | 101 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 725,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem (nebo alespoň pár hodin) namočíme rozinky do rumu.
Krok 2: Před zaděláváním těsta rozdrobíme droždí do vlažného mléka s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu (vykapané), kandované ovoce a sůl. Přidáme kvásek a uhněteme hladké těsto. Necháme na teplém místě tak hodinu kynout.
Krok 4: Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinu kynout při pokojové teplotě.
Krok 5: Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Krok 6: Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně, nutno kontrolovat!
Krok 7: Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Opakujeme ještě jednou.
Krok 8: Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.
Zveřejněno 6. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční domácí štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/94X8
Moje poznámka
Vánoční domácí štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/94X8
Nejnovější recepty
Jahodový jogurt
Přidáno před 2 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 15 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno před 17 hodinami
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodové smoothie
Valis před 3 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 4 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Moanka před 4 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 5 hodinami
Domácí okurková a jahodová šťáva
TotalMudla před 6 hodinami
Ražniči v pomalém hrnci
radekfiala před 6 hodinami
Borůvkový táč
Eviip před 6 hodinami
Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Jan Nemec před 9 hodinami
Modelovací hmota (falešný marcipán) dobrý na tvoření figurek
HanaS92 před 10 hodinami
Svíčková na smetaně
Radka.cvoligova@gmail.com před 11 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
mléko,
droždí čerstvé,
rozinky,
rum,
mandle mleté,
ovoce kandované,
marcipán,
sůl,
máslo,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (2)