Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 535 kJ / 2 518 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,97 g |
| Tuky | 92,52 g |
| Vláknina | 24,54 g |
| Cholesterol | 147 mg |
| Sodík | 9,77 g |
| Sůl | 24,10 g |
| Sacharidy | 329,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto připravujeme den předem. V míse rozmícháme mouku, rozdrobené droždí a sůl. Přidáme vodu a promícháme. Když se do mouky všechna voda vsákla, přidáme olej a znovu promícháme. Těsto přeneseme na moukou poprášený stůl a 15-20 minut hněteme. Přeneseme zpátky do mísy, kterou jsme mezitím vytřeli olejem, přikryjeme fólií a necháme 24 hodin v lednici nebo jiném chladném místě. To je vše. Pokud myslíte na to, nechat droždí předem vzejít v teplé vodě nebo mléce, je to velká chyba.
Krok 2: Pokud jsme měli těsto přes noc v lednici, vytáhneme ho hodinu předem. Rozdělíme na tři části, ze kterých na moukou poprášeném stole vyválíme tři tenké pizzy. Když se nám zdá, že jsou již dost tenké, ještě chvíli pokračujeme. Pokud chceme na okrajích pizzy bubliny, necháme okraje trochu tlustší.
Krok 3: Rozválené těsto přeneseme na dřevěné prkénko nebo na lopatu na pizzu poprášenou moukou, pak půjde pizza snáze přesunout na gril. Potřeme rajčatovou omáčkou, poprášíme strouhaným parmezánem, přidáme oregano, jehněčí, cibuli, olivy a balkánský sýr.
Krok 4: Pro přípravu pizzy je nutný gril s víkem a kámen na pizzu. Pokud je to možné, vyjmeme z grilu postranní rošty, aby nic nebránilo proudění horkého vzduchu nad pizzu. Ponecháme pouze prostřední rošt, na který položíme kámen na pizzu. Gril zahříváme asi 20 minut, asi 2x déle, než na steaky nebo hamburgery. Správná teplota se dá odhadnout kapkou vody, která se nesmí do kamene vsáknout, ale měla by vytvořit malou kuličku pohybující se sem a tam, než se vypaří. Pomocí kovové roztírací lopatky sesuneme pizzu na kámen, zavřeme víko a ztlumíme prostřední hořák na minimum. Krajní hořáky máme naplno po celou dobu. Zhruba po 5 minutách mírně nadzvedneme víko a pizzu kleštičkami nebo pinzetou pootočíme o 180 stupňů. Pizza by měla být hotová asi za 10-12 min. Gril s okénkem je velká výhoda, asi nejen pro přípravu pizzy.
Zveřejněno 22. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jehněčí pizza na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vGQ5
Moje poznámka
Jehněčí pizza na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vGQ5
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 22 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 3 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 3 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 6 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
olej,
sůl,
voda,
omáčka rajčatová,
cibule červená,
sýr balkánský,
olivy,
sýr parmazán strouhaný,
koření oregáno
Komentáře (2)