Vánoční poleno
Nazdobená piškotová roláda v různých provedeních je součástí francouzské vánoční tradice a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Tak jen ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.
Postup přípravy
Krok 1: Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu a zahřejeme. Nesmí se to vařit, zahříváme mírně, pouze aby se čokoláda rozpustila. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice.
Krok 2: Vejce s cukrem ušleháme do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Krok 3: Na dva plechy připravíme pečicí papír a jemně ho potřeme olejem.
Krok 4: Těsto rozdělíme stejnoměrně na oba plechy a rozetřeme po celé ploše. Oba plechy vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 10-15 minut.
Krok 5: Horké rolády pocukrujeme a položíme na ně čistý pečicí papír, překlopíme a původně spodní papír opatrně odstraníme. Pak stočíme i s papírem, stáčíme z kratší strany. Necháme 30 minut chladnout a rozvineme.
Krok 6: Mezitím z lednice vyjmeme odloženou čokoládovou smetanu, ušleháme ji a pak vešleháme tvaroh.
Krok 7: Piškotové pláty po okrajích ořízneme a natřeme krémem. Stočíme a potřeme krémem i na povrchu. Jednu roládu rozkrájíme na části jak chceme velké a přilepíme podle fantazie. Pak vytvoříme v krému vidličkou rýhy (kůru).
Krok 8: Z marcipánu vytvaruje houby jako dekoraci.
Zveřejněno 25. 12. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční poleno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrXnx
Moje poznámka
Vánoční poleno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrXnx
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 1 hodinou
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 3 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 3 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 3 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 3 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 3 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 4 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 4 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 5 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 5 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
olej,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
tvaroh plnotučný,
marcipán
Komentáře (12)
Že bych našla odvahu a zkusila ?To by doma koukali