Kynutý jihočeský zelňák
Jihočeské zelňáky z kynutého těsta, ve tvaru obdélníčků, jsou plněné restovaným kysaným zelím na cibulce a uzeným masem. Zelňáky potěší při posezení s přáteli u piva nebo jen tak, v kombinaci se zeleninovým salátkem.
Postup přípravy
Krok 1: Z části vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít, zhruba 15 minut.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, olej, žloutky, sůl, kvásek, zbytek vlažného mléka (přiléváme postupně, dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout 40 minut.
Krok 3: Připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí překrájíme. Uzené maso pokrájíme.
Krok 4: Na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso a zelí, dle chuti osolíme, opepříme a chvilku podusíme.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o síle 1 cm a potřeme ho zelnou směsí. Od delší strany ho srolujeme jako roládu.
Krok 7: Opět ho rozválíme, vznikne silnější úzký dlouhý pruh a ten zarolujeme od kratší strany. Na konec těsto rozválíme na plát o síle 2,5-3 cm a rozkrájíme ho na čtverečky.
Krok 8: Kousky dáme na připravený plech, necháme je 15 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 40 minut.
Zveřejněno 1. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Moje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Nejnovější recepty
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 9 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 11 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno 19. 6. 2025 15:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 3 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 4 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 4 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 6 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 7 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 7 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 7 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 7 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 8 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Dagemar před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
droždí čerstvé,
olej,
sůl,
cukr,
mléko,
zelí kysané,
maso uzené,
cibule,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
semínka sezamová
Komentáře (5)