Kynutý jihočeský zelňák
Jihočeské zelňáky z kynutého těsta, ve tvaru obdélníčků, jsou plněné restovaným kysaným zelím na cibulce a uzeným masem. Zelňáky potěší při posezení s přáteli u piva nebo jen tak, v kombinaci se zeleninovým salátkem.
Postup přípravy
Krok 1: Z části vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít, zhruba 15 minut.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, olej, žloutky, sůl, kvásek, zbytek vlažného mléka (přiléváme postupně, dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout 40 minut.
Krok 3: Připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí překrájíme. Uzené maso pokrájíme.
Krok 4: Na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso a zelí, dle chuti osolíme, opepříme a chvilku podusíme.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o síle 1 cm a potřeme ho zelnou směsí. Od delší strany ho srolujeme jako roládu.
Krok 7: Opět ho rozválíme, vznikne silnější úzký dlouhý pruh a ten zarolujeme od kratší strany. Na konec těsto rozválíme na plát o síle 2,5-3 cm a rozkrájíme ho na čtverečky.
Krok 8: Kousky dáme na připravený plech, necháme je 15 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 40 minut.
Zveřejněno 1. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Moje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Nejnovější recepty
Falafel z klíčené cizrny
Přidáno před 4 hodinami
Králičí stehna s hráškovým pyré
Přidáno před 12 hodinami
Italský salát se zelím
Přidáno 24. 3. 2025 21:26
Krémové koňakové řezy
Přidáno 24. 3. 2025 21:20
Sirup z černého bezu
Přidáno 24. 3. 2025 21:10
Gnocchi s houbami
Přidáno 24. 3. 2025 21:05
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Maková zmrzlina s tvarohem
Martina68 před 7 minutami
Ananasové řezy
mamina58 před 1 hodinou
Vepřová pečeně na šafránu a citronech
El.Magios před 2 hodinami
Obalovaný květák pečený s bramborami na šlehačce
Fulda před 3 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Ketynna před 4 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Tereza Elizabeth před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
JanH74 před 4 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Evajs78 před 4 hodinami
Chutné vafle
Pisarak před 5 hodinami
Hospodský zelný salát
kucharka-snu před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
droždí čerstvé,
olej,
sůl,
cukr,
mléko,
zelí kysané,
maso uzené,
cibule,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
semínka sezamová
Komentáře (4)