Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Perkelt, původní maďarský pokrm, je jakýmsi příbuzným guláši. Ideálně vyvážené poměry chutí masa, cibule a koření v tomto pokrmu nám dávají československé normy. Inspirujte se a připravte jej z vepřového bůčku.
Postup přípravy
Krok 1: Vepřový bůček opláchneme a poté maso nakrájíme či nasekáme na kousky.
Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku osmažíme do zlatavé barvy. K cibuli přisypeme mletou papriku a po zpěnění ji ihned zalijeme trochou vody, aby nezhořkla - mletá paprika je na zhořknutí velmi náchylná.
Krok 3: Přidáme nakrájené maso, osolíme a pod pokličkou podusíme do změknutí. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho.
Krok 4: Šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme zbytkem vody. Pečlivě rozmícháme a provaříme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak, utřený česnek (1-2 stroužky), zjemníme ji zakysanou smetanou a dobře provaříme.
Krok 5: Nakonec ji dosolíme, procedíme přes hustý cedník, vložíme zpět maso a vše společně ještě krátce podusíme.
Zveřejněno 26. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Moje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 10 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 22 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin pro chlapy
Noumik před 14 minutami
Šunkofleky II
Honza62 před 38 minutami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
ZboSy před 45 minutami
Holandský řízek
Kristina1 před 46 minutami
Srdíčka na smetaně
brtna před 4 hodinami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 4 hodinami
Fazolková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Francouzský hruškový koláč
KrisZaezemi před 5 hodinami
Nivová bašta
Martina Fliegerova před 5 hodinami
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 6 hodinami
Suroviny:
bůček vepřový,
cibule,
tuk,
paprika sušená sladká,
sůl,
voda,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
česnek,
smetana zakysaná
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.