Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinková šťáva

Černý bez, který je známý svými léčivými účinky, začíná v přírodě pomalu kvést. Své uplatnění nalezne i v kuchyni, ať už jako smažené květy bezu kosmatice, nebo jako lahodná bezinková šťáva, která v horkých dnech příjemně osvěží.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby louhování

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve svaříme 2 litry vody a necháme ji vychladnout. Čerstvě natrhané bezové květy zlehka otřepeme od hmyzu. Krok 2: Květy dáme do převařené a vychladlé svařené vody a necháme 24 hodin louhovat. Krok 3: Vylouhované květy vymačkáme, vyndáme a výluh přecedíme. Přidáme 2 kg krystalového cukru a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Krok 4: Potom vysypeme kyselinu citronovou a vlijeme šťávu z omytého citronu. Všechno dobře promícháme. Krok 5: Šťávu plníme do čistě vymytých lahví. Pokud do hrdla každé sklenice nalijeme trochu rumu, máme větší jistotu, že se šťáva nezkazí. Krok 6: V létě šťávu pijeme rozmíchanou ve studené vodě, v zimě ji můžeme přidat do čaje při nachlazení. 

TIP: Jak osmažit květy černého bezu - rady a tipy

Zveřejněno 14. 5. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková šťáva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRDRv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková šťáva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRDRv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
voda, květy černého bezu, cukr krystal, kyselina citronová, citron

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu