Bezinkový med

Suroviny

40 květů bezu
1,5 l vody
2 citróny
2 pomeranče
1,5 kg cukru

Postup přípravy receptu

  1. Citróny a pomeranče umyjeme a nakrájíme na plátky.

  2. Květy opereme a s citróny a pomeranči povařme v 1 1/2 l vody asi tak 20 minut. Necháme odstavit a vyluhovat 24 hodin.

  3. Potom předcedíme přes plátýnko a vymačkáme, přidáme cukr a vaříme pozvolna za občesného míchání asi 4 hodiny.

  4. Pak plníme za tepla do skleniček. Zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tím se zatáhnou víčka.

Poznámka od kuchařky

Čím budete vařit déle ( asi 4 hodiny ), tím bude hustší a tmavší. Aby jste zjistily jakou bude mít váš med barvu, zkuste na talířek kápnout a necháte trochu vychladnout a uvidíte jak je hustý a jakou bude mít barvu.

Komentáře k receptu Bezinkový med

  • Greneia Greneia

    Takže, dělala jsem podle receptu, teda až na citron a pomeranč, který jsem použila pouze po kuse .. jinak jako ok, chuťově dobré, jen nedoporučuji vařit déle než dvě hodiny!!! Po hodině a 3/4 jsem odstavila. Protože poté by vám med velmi ztmavl, špatně jej budete dostávat ze skleniček tím, jak bude zkaramelizovaný a tvrdý .. ráda bych se zeptala autorky, jak jej pak ze skleniček dostává, mám takhle špatně navařené pampeliškové medy a nejdou ani nabrat, jak jsou tvrdý, jsou tak leda na vyhoz .. ponoření do teplé vody nepomáhá :-D

    Odpovědět

  • kvetina kvetina

    spagetka:když vaří déle je tmavší.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Já mám zkušenost, že když se to vaří příliš dlouho (4 hodiny je příliš dlouho) tak "med" sice zhoustne - jak by ne, když se voda odpařila, ale zároveň cukr zkaramelizuje, ono je to sice tmavší a hustější, ale už to pak nechutná bezinkami ale jako zkaramelizovaný cukr.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    spagetka: tohle už je lepší, tamto byl asi sirup:-), to se stane - někdy;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    kvetina: sorry, nelze mít jinou barvu dle použitých surovin a postupu

    Odpovědět

  • kvetina kvetina

    každá sklenička je z jiné várky tak mají různé barvy

    Odpovědět

  • kvetina kvetina

    Ano tenhle je řídký dám jinou fotku

    Odpovědět

  • lenka-m lenka-m

    Podle fotky to vypadá, že je ten med řídký ? Není spíše šťáva ?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    ivulinka: Ivi, já o autorství nepochybuji, najdeš mnohou shodu u autorky v sreceptech p.Hlouškové a tady vkládaných receptech Květiny - ale je to tedy med nebo sirup? Jsou výrazně jiné poměry surovin a především doba vaření;-) - a co tam vlétlo za fotku teď - to tedy na med moc nevypadá:-)

    Odpovědět

  • kvetina kvetina

    ivulinka je to moje fotka

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Protože se dodnes autorka fotografie květina navyjádřila k autorství hlavní fotografie, tak ji mažu se souhlasem admina.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Květino, tahle fotka je i tady na tomto webu, je tvoje?
    http://www.srecepty.cz/sirup-z-kvetu-cerneho-bezu

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Má příjemnou chuť i vůni, cukr jsem použila třtinový, medík je výborný.:-)

    Odpovědět

  • stana5 stana5(autor receptu)

    Dělala jsem ho dneska a zkusila jsem tam dát 2 vanilkové cukru.Byla jsem zvědavá jakou to bude mít chuť , bylo to dobrý.:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Přeřazuju do zavařenin ;-);-) S pomeranči to může mít zajímavý šmak :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bezinkový med bezinkovy med recept domácí bezinkový med recepty na bezinkový med recept bezinkový med recept na bezinkovy med bezinkový med z třtinového cukru med bezinkový med z černého bezu top recepty řídký med bezový med bezinkový koláč jak dlouho se vaří med bezinkovymed bezinkovy med s pomerančem med z černého bezu s pomerančem bezikový med nejlepší bezinkový med med z černého bezu recept bezinkovi sirup s pomeranci