Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený lilek s balkánským sýrem a sušenými rajčaty

Jemné plátky opečeného lilku jsou naplněné výrazně slaným balkánským sýrem a sušenými rajčaty. Při pečení se tak jejich chutě propojí do lahodného sousta, které vám připomene středomořské léto.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

martinaskardova

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Lilek nakrájíme podélně na tenké plátky, dostatečně nasolíme a dáme alespoň na 30 minut odležet do lednice. Krok 2: Po vyjmutí z lednice jednotlivé plátky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme v čisté utěrce. Krok 3: Lilek osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na pánvi s olivovým olejem. Krok 4: Nakrájíme balkánský sýr asi na plátky o síle 0,5 cm a rajčata scedíme od oleje. Troubu zapneme na 160 °C. Krok 5: Připravíme vyšší zapékací mísu. Vezmeme vždy 1 plátek lilku a zabalíme do něj plátek balkánského sýru a sušené rajče. Postupně takto zabalíme všechny plátky lilku a naskládáme je do zapékací mísy. Krok 6: Zbylá rajčata a balkánský sýr pokrájíme na drobné kousky a posypeme jimi připravené lilky. Krok 7: V samostatné misce rozmícháme zakysanou smetanu, 3 vejce, provensálské koření a touto směsí zalijeme připravený pokrm v zapékací míse. Krok 8: Zapékací formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160 °C přibližně 40 minut. Krok 9: Hotové jídlo podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.

TIP: Jak pěstovat lilek

Zveřejněno 13. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L90vv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L90vv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
lilek, sýr balkánský, rajče sterilované krájené, vejce, smetana zakysaná, sůl, pepř mletý, koření provensálské, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu