Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos podle Marka Raditsche

Toto je losos kterého si zamilujete. Krásně jemná chuť ryby se snoubí marinádou inspirovanou asijskými chutěmi. Porci masa doplňuje hebká a lehce štiplavá kaše s wasabi. Celým receptem provede známý kuchař Marek Raditsch.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby vykostění, filetování a marinování

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby vykostění, filetování a marinování)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Lososa nejprve vykostíme. Za první ploutví oválným řezem odřízneme hlavu. Kůži budeme stahovat, proto čištění od šupin není nutné. Rybu chytneme u hlavy za břišní část a nožem směrem od hlavy k ocasu podél páteře po celé délce odřezáváme filet. Totéž uděláme z druhé strany. Krok 2: Dlaň opřeme o hrudní kosti a dlouhými tahy naplocho položeným ostrým nožem kosti odřízneme. K očištění z filetu zbývají horní kosti, těch má losos zpravidla 29. V masu je najdeme tak, že po něm přejedeme rukou nebo tupou stranou nože a kosti ucítíme. Všechny vytaháme pinzetou, jednu po druhé. Krok 3: Takto připravený filet stáhneme z kůže. Chytneme ho pevně v ocasní části, maso nakrojíme a kůži chytneme do kuchyňské utěrky (nebude vyklouzávat z prstů při odřezávání masa). Dlouhými tahy naplocho položeného nože maso odřízneme od kůže. Na holém filetu zkontrolujeme, zda někde nezůstala kostička, a uprostřed filetu odřízneme zbytky chrupavky, která může na masu zůstat po vykostění ryby. Ze zcela čistého filetu nakrájíme porce. Krok 4: Připravíme marinádu. Na plotně rozehřejeme malý rendlík a vlijeme do něj 120 ml mirinu a 120 ml saké. Přidáme 1,5 lžíce cukru, promícháme a necháme vyvařit alkohol. Do směsi v rendlíku metličkou vmícháme 120 g miso pasty. Tekutinu necháme probublat a marináda je připravena. Necháme ji vychladit. Krok 5: Porce lososa potřeme marinádou ze všech stran a pak ho přes noc necháme v lednici naležet. Rybu nesolíme, marináda je výrazná dost sama o sobě. Krok 6: Další den připravíme kompletní pokrm, který zahrnuje i bramborovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených brambor vodu scedíme pryč a necháme je chvilku odležet. Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 7: Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a na něm budeme smažit marinovanou rybu. Porce masa vkládáme do oleje nejprve tou stranou, kterou budeme servírovat na talíři nahoře. Porce od marinády lehce otřeme, necháme okapat a vložíme do rozpáleného oleje. Zmírníme teplotu, aby se ryba nepřipálila. Opékáme maximálně 2 minuty z každé strany. Krok 8: Následně porce ryby z pánve přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 6 minut. Krok 9: Připravíme omáčku teriyaki. Do rendlíku vlijeme zeleninový vývar, sójovou omáčku, přidáme cukr, 1 lžíci mirinu a 1 lžíci saké a přivedeme k varu. V troše studené vody dobře rozmícháme 1-2 lžíce bramborového škrobu. Krok 10: Znovu promícháme připravenou škrobovou vodu a do rendlíku k omáčce ji přidáváme postupně, po lžících, abychom omáčku nezahustili příliš. Omáčku promícháme a necháme probublat. Krok 11: Lososa vyndáme z trouby a necháme v pekáčku chvilku odležet, aby se trochu vyrovnaly teploty. Krok 12: Uvařené a scezené brambory klasicky rozšťoucháme. Do brambor vlijeme smetanu a vmícháme asi 50 g másla. Do hedvábné bramborové kaše už vmícháme jen špetku soli a podle chuti prášek z japonského křenu wasabi. Krok 13: Na talíř servírujeme bramborovou kaši s wasabi, porci opečeného lososa, kterou přelijeme teriyaki omáčkou. Maso posypeme restovaným praženým bílým a černým sezamem a ozdobíme lístky bylinek.

TIP: Jak opražit sezamová semínka

Zveřejněno 4. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Losos podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2X5A

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Losos podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2X5A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
losos, mirin, saké, pasta miso, cukr krupice, olej rostlinný, brambory, pasta wasabi, máslo, smetana, sůl, vývar zeleninový, omáčka sojová, cukr krupice, mirin, saké, škrob bramborový, semínka sezamová, bylinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu