Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Na tomto receptu si vyzkoušíme, že i syrová ryba může skvěle chutnat. Spolu s Markem Raditschem se naučíme připravit tatarák z tuňáka. Na talíři tatarák podáváme doplněný jemným avokádovým pyré a pošírovaným křepelčím vajíčkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 5 min

45 min (40 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme avokáda, každé rozřízneme na polovinu, zkontrolujeme kvalitu a vyjmeme pecku. Dužninu z avokáda vykrojíme vcelku lžící a nakrájíme na větší kostky. Krok 2: Kostky avokáda krátce orestujeme na rozpáleném oleji, tím podpoříme intenzitu chuti i sytost zelené barvy. Osolíme a přemístíme do vyšší nádoby. Přidáme 3 lžíce limetové šťávy, špetku sumac koření a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Krok 3: Hotové avokádové pyré ochutnáme, je-li třeba, dosolíme a dáme přibližně na 10 minut vychladit do lednice. Krok 4: Připravíme pošírovaná křepelčí vajíčka. Všechna je vyklepneme do jedné misky, v rendlíku přivedeme vodu k varu a vlijeme do ní 50 ml klasického octa. Krok 5: Křepelčí vajíčka opatrně vlijeme do vroucí vody s octem, lehce je promíchneme a tím oddělíme od sebe. Vajíčka se krásně zatáhnou. V horké vodě je těsně pod bodem varu táhneme 1-1,5 minuty a pak je zchladíme v ledové lázni. Pokud je pro nás pošírování příliš obtížné, můžeme vajíčka klasicky uvařit ve skořápce a pak oloupat. Krok 6: Připravíme tatarák z tuňáka. Maso nakrájíme na kostky a dochutíme. Přidáme žloutek, který maso zjemní, 1 lžíci rybí omáčky, 1,5-2 lžíce japonské sójové omáčky, pokapeme olivovým olejem a strouhneme trošku citronové kůry. Na závěr přidáme trošku limetové šťávy, trochu mletého pepře a promícháme. Krok 7: Pomocí kulatého tvořítka ozdobně a ve vrstvách naservírujeme na talíř všechny komponenty pokrmu. První vrstvou je naložený tuňák. Kostky masa lehce utlačíme, aby držely tvar i po odstranění tvořítka. Krok 8: Následuje vrstva avokádového pyré, kterému uhladíme a zarovnáme povrch. Pomocí paletky tuňákový tatarák přeneseme na druhý talíř a opatrně odstraníme tvořítko. Ozdobíme posoleným křepelčím vajíčkem a lístky čerstvého koriandru.

Zveřejněno 6. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDpJ8

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDpJ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
tuňák, omáčka rybí, omáčka sojová, pepř mletý, olej olivový, žloutek, koriandr čerstvý, šťáva limetková, avokádo, olej rostlinný, šťáva limetková, sůl, koření sumac, vajíčka křepelčí, ocet, voda

Přidat fotografie receptu